Minst 259 döda efter översvämningar i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Åtminstone 259 personer har dött efter översvämningar orsakade av kraftiga regn i östra Sydafrika. Enligt landets myndigheter väntas dödstalet stiga.

”Förlusten av liv på grund av väderförhållandena är ett av de mörkaste ögonblicken i vår provins historia” skriver lokalpolitikern Sipho Hlomuka på Twitter.

Regnet började att falla över regionen kring Durban i måndags och har ännu inte helt upphört. I helgen väntas nederbörden, som ska vara den kraftigaste på 60 år, öka i intensitet.

I några områden har det kommit mer än 450 millimeter regn. Enligt The Guardian ska vattenmassorna i vissa fall varit så djupa att trafikljusen knappt nått över ytan.

Ett stort antal hem, vägar och i vissa fall hela samhällen har svepts iväg. Mer än 6 000 bostäder ska ha skadats.

De omfattande skadorna på samhällets infrastruktur försvårar räddningsarbetet där även den sydafrikanska militären deltar. Flera personer saknas fortfarande.

”Broar har kollapsat. Vägar har kollapsat. Människor har dött. Detta är en katastrof av enorma proportioner, sa landets president Cyril Ramaphosa efter att ha sett förödelsen med egna ögon, enligt The Guardian.

”Den här katastrofen är en del av klimatförändringarna. Vi kan inte längre skjuta på vad vi behöver göra för att hantera dem.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.