Man saknas efter jordskred i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern saknas efter ett jordskred i norska kommunen Jølster under tisdagskvällen. Polisen tror att han har åkt i en bil som blev tagen i raset, och befarar att han omkommit, rapporterar NRK. Ytterligare tio personer har inte kunnat nås efter jordskredet på grund av dålig mobiltäckning.

Ett kraftigt regn orsakade flera jordskred i kommunen Jølster i västra Norge under tisdagskvällen, skriver NRK. En enorm massa välde fram och ödelade flera hus. På onsdagsmorgonen var 30 personer fortfarande isolerade och onåbara.

– Situationen i området har ännu inte klargjorts. Det har varit ett antal ras, men vi har inte fullständig koll på hur många. I nuläget har vi inte fått meddelande om några skadade personer, men det finns en hel del skador på infrastrukturen, säger Stein Rune Halleraker, operationsledare i polisdistrikt väst till NRK.

Man med bil saknas

Senare under tisdagen var det tio personer som inte hade gått att nå. En man i 50-årsåldern saknas efter raset som polisen tror att ha kört en bil som blev tagen av jordskredet, skriver norska polisen i ett pressmeddelande. Runt klockan 17 på eftermiddagen uppgav polisen att mannen antas ha omkommit. Sökinsatsen efter mannen genomförs från luften eftersom räddningsarbete på marken är för riskfyllt, skriver TT

”Det är fortfarande väldigt stor risk för skred i området och vi måste ta hänsyn till säkerheten för räddningspersonalen”, skriver polisen i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån NTB.

Dessutom är flera vattendrag grumliga av jord från rasmassorna, vilket även försvårar dykningar.

Vägar förstörda och avstängda

Vägar skadades av raset på flera ställen, däribland den stora huvudleden E39, som har spärrats av mellan fylket Sogn och Fjordane. Enligt norska Dagbladet bor det över 1 300 personer i området, och 150 personer har evakuerats.

I nuläget finns det inga bekräftade uppgifter om några omkomna eller skadade personer. Helikoptrar och båtar har sökt efter både personer och fordon i det drabbade området.

– Vi måste nu gå in med geologer för att påbörja en ny sökning och bekräfta eller dementera om det finns en bil eller eventuellt personer som har dragits med av raset, säger Dag Fiske, talesperson för region Sunnfjord till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.