Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet visar tumultet inne på festivalen. Foto: Reuters/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Minst 45 döda under konsert i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Minst 45 personer har dött och fler än 150 är allvarligt skadade efter en olycka under en konsert på berget Meron i norra Israel, rapporterar israeliska medier. 100 000 hade samlats för att fira den judiska Lag B'Omer-högtiden – den största folksamlingen sedan coronarestriktionerna trädde i kraft.

Larmet kom strax efter midnatt lokal tid. Det beskrivs som en av de värsta olyckorna som skett under fredstid i Israel.

Det är, enligt Times of Israel, oklart exakt vad som hände. Enligt de första uppgifterna ska en läktare ha rasat. Men en polis säger till Times of Israel att deltagare ska ha halkat när de gått på halt underlag och ramlat ovanpå människor bakom, vilket skapade en dödlig dominoeffekt. Enligt räddningstjänsten orsakades tragedin av stor trängsel.

– Människor bara föll och trampade på varandra, säger ett vittne till tidningen Haaretz.

De avlidna har kvävts eller trampats ihjäl.

– Jag hade precis satt mig ner för att äta när jag hörde skriken. Vi sprang dit för att hjälpa och såg kropparna. Från början var det tio och nu är de så många fler, säger ett annat vittne.

Ytterligare ett vittne berättar att panik utbröt när människor försökte ta sig ut genom trånga gångar och nedför en hal metalltrappa.

– Massa människor trängdes in i samma hörn och en virvel skapades, säger vittnet som själv föll till marken till israelisk radio.

– Jag trodde att jag skulle dö.

”Fruktansvärd katastrof”

Minst 45 personer har dött och flera personer är allvarligt skadade, enligt israeliska medier. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar det en ”fruktansvärd katastrof”. På fredagen utlyste premiärministern en nationell sorgedag till på söndag.

Enligt Times of Israel kan även flera barn finnas bland de döda. Samtidigt beskrivs räddningsinsatsen som kaotisk då så många människor skulle utrymmas. Familjer har splittrats i kaoset och räddningsmanskapet har under natten fått kämpa med att återförena familjer som inte fått tag på varandra då mobilnätet överbelastades av den stora folkmassan.

– Det är fler än 30 barn här nu vars mammor och pappor inte svarar i telefonen, säger en ur räddningspersonalen till Times of Israel.

Firade minnet av rabbin

Konserten var en del av firandet av den judiska Lag B'Omer-högtiden på berget Meron i norra Israel. Det var den största folksamlingen i landet sedan pandemin startade. Egentligen skulle bara 10 000 få delta – men 100 000 samlades. Och enligt Times of Israel väntas ytterligare 100 000 ansluta under fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Insatsledaren: ”Människor bokstavligt talat krossades”

Lag B'Omer firas till minne av rabbin Shimon bar Yochai. Han levde på 100-talet och hans grav tros ligga vid berget Meron. Främst ultraortodoxa judar samlas där varje år för att delta i firandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.