Rök stiger från den fabrik där en dödlig brand bröt ut utanför Dhaka, Bangladesh på fredagen. Foto: Mahmud Hossain Opu/TT

Dörren låst med hänglås – 52 brann inne

Uppdaterad
Publicerad

Bangladeshisk polis har gripit ägaren till den fabrik där 52 människor dog i en brand under fredagen. Fabrikens entrédörr var låst med hänglås under tidpunkten för branden, enligt en lokal polischef.

Fabriken bröt därutöver mot flera brand- och säkerhetsföreskrifter.

– Det var avsiktligt mord, säger polischefen Jayedul Alam.

Utöver fabriksägaren ska ytterligare sju personer med koppling till den förödande branden ha gripits, däribland ägarens fyra söner.

Branden tog mer än ett dygn att få under kontroll och flera människor uppges ha hoppat från sexvåningsbyggnadens fönster för att undkomma infernot.

Brandfarliga kemikalier och plastmaterial ska ha förvarats i byggnaden.

Barnarbete

Samtidigt har en separat utredning gällande barnarbete inletts, då det framkommit att barn så unga som elva år arbetade på den eldhärjade livsmedelsfabriken i industriområdet Rupaganj utanför huvudstaden Dhaka.

Bland annat saknas en elvaårig pojke.

– Vi hörde att dörren till våningen där min brorson jobbade var låst med hänglås. Efter att ha sett hur stor branden var förstod vi att han antagligen är död, säger pojkens släkting och bryter ut i gråt.

Olyckor vanliga

Enligt överlevande ska barnen på fabriken ha fått runt två kronor i timmen för sitt arbete. En pappa till en 14-årig flicka som saknas frågar sig hur han ska berätta nyheten för flickans mor.

– Jag skickade min lilla flicka i döden, säger han.

Efter den dödliga katastrofen 2013, då över 1 100 människor omkom då textilfabriken Rana Plaza rasade samman, utlovade Bangladesh reformer för att förbättra säkerheten för landets industri- och fabriksarbetare.

Säkerhetsbristerna är dock fortsatt omfattande och olyckor inte ovanliga. I februari 2019 omkom 70 människor i en brand i Dhaka som startade i ett lägenhetskomplex där kemikalier lagrats på ett olagligt sätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.