Foto: TT

Minst 52 döda under Etiopienfestival

Uppdaterad
Publicerad

52 personer har bekräftats döda sedan polis och oppositionsdemonstranter drabbat samman under en religiös festival i staden Bishoftu i Etiopien, enligt statliga medier. Nu råder tre dagars sorgeperiod för offren.

Människor hade samlats för att hålla en tacksägelseceremoni när polis avfyrade tårgas och stormade mot demonstranter som befann sig bland de firande.

Panik utbröt och minst 52 personer dog. Enligt oppositionsledaren Merera Gudina, ordförande för folkgruppen Oromos federala kongress, kan det ha varit fler än 100 personer som dött.

Protester sprids

Protester mot Etiopiens regering började förra året i centrala och västra Oromo-regionen och har de senaste månaderna spridit sig i landet.

– De senaste 25 åren har Oromo-folket marginaliserats på många sätt. I dag har vi samlats för att skandera för vår frihet, sade festivaldeltagaren Habte Bulcha till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.