Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hawaiis guvernör Josh Green säger att man måste gå med försiktighet under det fortsatta släckningsarbetet. Foto: Reuters & Patrick T. Fallon/AFP/TT

Minst 93 döda på Maui – dödligaste branden i USA på 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Minst 93 människor har bekräftats döda i de dödliga skogsbränderna på Maui i USA. Hawaiis guvernör Josh Green räknar med att dödsiffran kommer att stiga under de kommande dagarna.

– Nu kan vi bara vänta och stötta de överlevande. Vårt fokus är att återförena människor och ge dem tak över huvudet och sjukvård, säger guvernören på en presskonferens.

Bränderna är till största del under kontroll och ett intensivt arbete pågår med att hitta och räkna dödsoffer. 93 döda kroppar har hittats, men bara två av är identifierade efter den förödande branden som ödelade kuststaden Lahaina, enligt en uppdatering på Maui Countys webbplats.

Kan bara identifieras med dna

USA:s katastrofmyndighet Fema har i sökandet efter dödsoffer markerat byggnader med ett ”X” om de varit på platsen och ”HR” (human remains) om de upptäckt mänskliga kvarlevor. Arbetet med att identifiera de döda är mödosamt, berättar Joe Pelletier vid Mauis poliskår.

– När vi hittar vår familj och våra vänner så är det efter en brand som kunde smälta metall. Vi måste identifiera dem genom dna-tester. Vi vet att det behöver gå fort men det behöver också bli rätt, säger han till nyhetsbyrån AP.

Det är oklart hur de tre bårhusen som finns på ön ska hantera de stigande dödstalen.

Över tvåtusen hus brann ner

Hundratals personer saknas fortfarande. Totalt finns det nästan 1 000 personer som myndigheterna ännu inte fått kontakt med, men en del av dessa kan vara i säkerhet men inte möjliga att nå av andra skäl. Telefon- och elnätverk ligger nere i många områden, rapporterar BBC.

Enligt guvernören har 2 200 byggnader på västra Maui förstörts i branden, majoriteten av dem är bostäder som nu ligger i aska. Värdet av förstörelsen uppskattas till minst 6 miljarder dollar.

Tusentals hemlösa

Myndigheterna uppskattar att omkring 4 500 personer har blivit hemlösa efter branden. Hjälporganisationer på plats jobbar intensivt med att erbjuda mat, vatten och tak över huvudet.

USA:s president Joe Biden har beordrat ”alla tillgängliga federala resurser” att hjälpa Hawaii efter katastrofen. Det inkluderar bland annat kustbevakningen och marinen.

Skogsbranden på västra Maui är den dödligaste i USA:s historia på 100 år. I den våldsamma branden i norra Kalifornien 2018 som ödelade staden Paradise omkom 85 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.