Minst en död i de enorma översvämningarna i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Skyfall har svept fram över västra Nordamerika. I den kanadensiska provinsen British Columbia har jordskred och översvämningar de senaste dagarna stängt in bilister och tvingat tusentals människor att lämna sina hus.

En kvinna har hittats död efter att ha dragits med i ett jordskred i närheten av samhället Lillooet, omkring 25 mil norr om storstaden Vancouver.

– Det är svårt för våra räddningsteam. Leran når upp till midjan. Jag kan inte dra mig till minnes att vårt arbetslag någonsin har varit med om något liknande, säger den lokale räddningsledaren David MacKenzie.

Ytterligare minst två personer saknas, men polisen utesluter inte att fler bilister kan ha svepts med i jordskred.

Kaos i jordbruksstad

Även i de östra utkanterna av Vancouver råder kaos. Jordbruksstaden Abbotsford ligger under vatten och stora räddningsinsatser riktas nu mot lantbrukens boskap.

– Det är katastrof! Jag tror inte att man inne i stan förstår hur illa det är här ute, säger Abbotsfords borgmästare Henry Brown.

Borgmästaren menar att man behöver hjälp att hantera situationen. Landets premiärminister Justin Trudeau har i uttalanden sagt att man från regeringens sida kommer försöka hjälpa till så mycket som det går. Dock har flera motorvägar skurits av i vattenmassorna och isolerat Vancouver, vilket försvårar räddningsarbeten.

Se hur Abbotsfords invånare kämpar med att undsätta boskap vid de översvämmade lantbruken i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.