Ett terrordåd har skett mot en moské i Quebec. Foto: TT

Minst sex döda i moskéskjutning i Québec

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex personer dödades när gärningsmän öppnade eld mitt under kvällsbönen i en moské i Québec. Kanadas premiärministerJustin Trudeau kallar attacken för ett terrordåd riktat mot muslimer. Två misstänkta har gripits – men motivet är oklart.
– Vi befinner oss i chock, säger moskéns ledare Mohamed Yangui.

Händelsen inträffade vid 20-tiden på söndagskvällen, lokal tid, när huvudsakligen män hade samlats för att be i moskén Centre Culturel Islamique de Québec som ligger i området Sainte-Foy. Minst sex personer dödades och åtta skadades, för sex av dem uppges tillståndet vara kritiskt. 39 personer som befann sig i byggnaden klarade sig undan kulorna, rapporterar CBC News Canada.

Människor har evakuerats ur byggnaden, polisen har spärrat av platsen och uppger att situationen är under kontroll, skriver CTV News.

Två personer har gripits, varav en i närheten av moskén. Den andre greps efter en jakt i närheten av l'île d'Orléans i östra delen av staden. Ett vittne säger till Reuters att upp till tre skyttar var inblandade i dådet, men polisen menar att allt tyder på att det rör sig om två personer.

En av de gripna hade ett automatvapen av typen AK-47 och en av dem uppges vara 27 år, skriver lokaltidningen Le Soleil.

Maskerade män

Enligt ett vittne, som har talat med Radio-Canada, gick två maskerade män in i byggnaden.

– Jag tyckte att det lät som om de talade med Québec-accent. De började skjuta, och när de sköt skrek de ”Allahu akbar” (Gud är större, reds. anm.). Kulorna träffade människor som bad. Människor som bad dog. En kula passerade rätt över mitt huvud, säger vittnet som vill vara anonym och fortsätter:

– Vi kastade oss omedelbart ned på golvet.

Männen ska ha bett på bottenvåningen, medan kvinnor och barn befann sig en våning upp.

– Det var till och med barn. Det fanns till och med en treåring som var där med sin far.

Hamid Nadji har vänner som befann sig inne i byggnaden när dådet inträffade. Han säger att de beskriver det som en massaker.

– Av vad jag har hört i telefon avfyrades ett vapen i ansiktet på en person eftersom han ville hoppa på mannen för att stoppa honom. Och de tre andra dog för att de ville ta fast mannen, säger han till Montreal Gazette.

Församlingen chockad

Ledaren för moskén säger att händelsen är fruktansvärd.

– Vi befinner oss i chock, jag kan inte hitta orden för att beskriva det, säger Mohamed Yangui till Montreal Gazette.

Moskén ska inte ha mottagit några hot nyligen.

– Vi har en mycket god relation med grannarna, med samhället. Det handlar om ömsesidig respekt – och nu i dag har den här dramatiska händelsen inträffat, säger han.

Läs mer: Moskén i Québec tidigare utsatt för hatbrott

Fördömer attacken

Skjutningen inträffade samma helg som Kanadas premiärminister Justin Trudeau sade att Kanada kommer att välkomna flyktingar, efter USA:s nya inreseförbud och åtstramning av flyktingmottagandet.

Justin Trudeau fördömer dådet. Han kallar den för en terrorattack mot muslimer i ett centrum för tillbedjan och tillflykt.

– Kanadensiska muslimer är en viktig del av vår nationella konstruktion, och de här vansinniga handlingarna har ingen plats i våra samhällen, städer eller i vårt land, säger han.

Säkerheten skärps

Philippe Couillard, premiärminister i provinsen Québec, säger att det är självklart att attacken ska hanteras som ett terrordåd och att säkerheten kommer att skärpas vid moskéer i städerna Québec och Montreal.

– Det är en mordisk handling riktad mot en specifik grupp. Jag tror att en majoritet av medborgarna, inte bara i Québec utan även på andra håll, skulle beskriva det så, säger han enligt CBC News Canada.

Moskén har omkring 5.000 medlemmar och är en av totalt sex i Québecområdet. Under måndagen kommer flera manifestationer att hållas i staden för att visa solidaritet med de drabbade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer