Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Cummings bor i det tornadodrabbade området och säger att det som hänt är väldigt sorgligt. Foto: EBU/AP

Elva tornador på ett dygn – minst 26 döda i USA

Uppdaterad
Publicerad

Minst 26 personer har omkommit efter att ett kraftigt oväder med flera tornador dragit fram över amerikanska delstaten Mississippi, rapporterar Reuters. Delstaten går in i ett nödläge och nationella kristeam skickas till drabbade områden, uppger guvernören.

Hittills har 26 personer rapporterats döda efter stormen i Mississippi som nådde full styrka på fredagskvällen, lokal tid. Antal skadade är ännu oklart men räknas i dussintal, enligt lokala myndigheter. På lördagen förklarar delstatens guvernör Tate Reeves att Mississippi går in i ett nödläge i och med de dödliga stormarna, enligt CNN.

”Förlusterna kommer att kännas i de här samhällena för evigt”, skriver Tate Reeves på Twitter.

För att möta förödelsen har den nationella säkerhetsdepartementet FEMA tillsammans med räddningspersonal från närliggande städer kallats till de drabbade områdena. Sökandet efter saknade personer bland rasmassorna inleddes under natten och kommer att fortsätta.

President Joe Biden säger att han ”ber för de som förlorat sina älskade och för de som fortfarande saknar sina käraste” i ett tal till nationen på lördagen.

Hårdast drabbade är de mindre samhällena Silver City och Rolling Fork nordväst om staden Jackson i Mississippi där flest dödsfall har rapporterats. En person uppges ha dött i Alabama.

Förutom direkta skador har vinden också rivit ned elledningar med omfattande strömavbrott som följd. Under natten har över 80 000 hushåll stått utan el, enligt CNN.

Husvagnar sveptes med av vinden

Roger Cummings som bor i Silver City berättar för amerikanska CBS att samtliga husvagnar som många av samhällets invånare bodde i bokstavligt talat är bortblåsta.

– Det kommer bli tufft. Be för oss, det är allt jag vill säga, säger han.

Brandy Showah, som bor i Rolling Fork, beskriver samhället som jämnat med marken.

– Det här var en underbar liten stad. Nu är den borta, säger hon till CNN.

Elva tornados på ett dygn

Enligt Storm Prediction Centre, som är en del av den amerikanska vädermyndigheten NOAA, har sammanlagt elva tornador rapporterats i regionen under det senaste dygnet.

De hårda vindarna har även ställt till problem i angränsande Alabama och Tennessee. I den sistnämnda delstaten har nära 50 000 hushåll stått utan el under natten, skriver CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.