Minst fyra döda i skogsbrand i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra personer har dött och 122 skadats till följd av den stora skogsbrand som rasar vid Turkiets sydkust. Över 100 har hittills evakuerats från sina hem och 20 byggnader har förstörts i branden som misstänks vara anlagd.

Hundratals brandmän har satts in för att bekämpa den omfattande skogsbrand som sprider sig nära turistorterna Manavgat och Antalya i Turkiet. 

Släckningsarbetet inleddes under onsdagen och omfattar också ett flygplan, en drönare, 19 helikoptrar, omkring 250 andra fordon och 960 personer, meddelar landets katastrofmyndighet Afad.

Brandorsaken granskas

Fyra personer har dött och 122 skadats i samband med branden.

Över 100 personer har evakuerats och enligt tv-kanalen NTV har 20 byggnader som rymmer bostäder för runt 500 personer brunnit ner i en stadsdel, skriver TT.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har lovat att alla drabbade ska få det stöd de behöver, och att en utredning om brandorsaken inletts. I nuläget finns misstankar om att branden, som bröt ut på fyra ställen under onsdagen öster om staden Antalya, var anlagd.

Tusental svenskar på plats

Svenska utrikesdepartementet, UD, uppskattar att runt 1 000 svenskar befinner sig i Turkiet just nu. Av dessa befinner sig omkring 400 i områdena kring Antalya, Alanya och Manavgat.

Aldijana Hebibovic från Malmö är en av dem. Hon har rest till Manavgat på semester, men undviker att vara utomhus på grund av all rök.

– Semestern har blivit drabbat eftersom vi inte kan röra oss. Det är ingen som hindrar oss att gå ut men det är inte så bra på grund av röken, säger hon.

UD har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar, men uppmanar de som befinner sig i närområdet att hålla sig informerade och följa lokala myndigheters rekommendationer och anvisningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.