Huset har blivit en ”en ikon” skriver spanska medier. Foto: Reuters/AP

”Mirakelhuset” klarade sig undan lavafloden på La Palma

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals hus har förstörts i vulkanutbrottet på kanarieön La Palma, men ett har klarat sig undan lavafloden. Det lilla vita huset i El Paraíso ligger nu på en ö omgärdad av lava. I sociala medier kallas det ”Mirakelhuset”.

Ägarna är ett danskt pensionärspar som inte var på ön vid vulkanutbrottet. De hade valt att skaffa hus på La Palma just på grund av vulkanlandskapet.

– Vi grät som galna när jag berättade för dem att deras älskade hus stod kvar, säger Ada Monnikendam, som byggt huset, till El Mundo.

Mer än hälften av husen, inklusive skolan i El Paraíso har förstörts i vulkanutbrottet.

Pensionärsparet Inge och Rainer Cocq säger till Ekstrabladet att de har svårt att förstå varför just deras hus skonades.

– En sån här lavaflod har en sån ofattbar kraft, det går inte att förstå varför lavaströmmen stannade vid vårt hus, säger Rainer Cocq.

På fredagseftermiddagen tvingades brandmännen att dra sig tillbaka från staden Todoque sedan en ny öppning på vulkanen gått upp.

”Vulkanen är i en ny explosiv fas. Brandkåren kommer inte att arbeta vidare i dag”, twittrade Teneriffas räddningstjänst som satts in för att hjälpa till på La Palma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.