En film släppt av organisationen Sea Shepherd påstås visa hur en blåval slaktas av ett isländskt företag. Foto: Sea Shepherd Global/TT

Isländskt företag anklagas för slakt av blåval

Uppdaterad
Publicerad

En frivilligorganisation filmade när ett isländskt valfångstföretag slaktar vad som antas vara en blåval, ett djur som är förbjudet att döda såväl på Island som i de flesta länder.

I onsdags släppte organisationen Sea Shepherd, som verkar för att bevara havets djurliv, en film som visar hur det isländska valfångstföretaget Hvalur slaktar en val. Enligt gruppen visar filmen att det handlar om en blåval.

Det skulle i sådana fall vara den första blåval som har fångats sedan 1978.

Företag hävdar – handlar inte om en blåval

Men Hvalurs vd, Kristján Loftsson, säger till CNN att det i själva verket handlar om en hybrid mellan en blåval och en sillval, och därför tillåten för isländska fiskare att fånga.

Isländska myndigheter kommer att genomföra dna-test på valen för att avgöra dess art. Resultaten väntas i slutet av juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.