Bombattrapp tvingade plan nödlanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett plan på väg från Mauritius till Paris tvingades nödlanda i Kenya efter att man hittat en misstänkt bomb ombord på planet.

Samtliga passagerare evakuerades under stor dramatik, men efter många timmar av osäkerhet visade det sig vara ett falsklarm.

Ett Boeing 777 med 459 passagerare var på väg från Mauritius till Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris när det plötsligt begärde att få nödlanda på Mombasas internationella flygplats i Kenya.

Rykten

Enligt Charles Owino, talesman för polisen, hade man då hittat en misstänkt bomb på en av flygplanets toaletter, och spekulationer och rykten började florera. Bland annat skrev den kenyanska flygmyndigheten att det rörde sig om en skarp laddning som skickats i väg för kontrollerad sprängning.

Först efter åtskilliga timmar höll flygbolaget Air France en presskonferens i Paris där vd förkarade att det rört sig om ett helt ofarligt föremål.

– Föremålet visade sig vara ofarligt och varken passagerarna eller flygplanet utsattes för någon risk, sade vd Fréderic Gagey.

Atrapp av papp

Enligt flygbolaget var föremålet tillverkat av kartong, papper och en digital äggklocka. Mycket talar alltså för att någon, ännu oklart vem, medvetet försökt efterlikna en bomb. Ett antal passagerare förhördes under dagen, men några detaljer har inte framkommit.

Enligt flygbolagets rutiner inspekterades toalettutrymmet innan start och även passagerarnas tillhörigheter undersöktes. Vd:n berömde även besättningen för deras lugna agerande i en extremt pressande situation.

”Alla i säkerhet”

Det var en medlem besättningen som larmade kaptenen om det misstänkta föremålet. Kontakt togs med flygledning och planet landade i Kenya utan att passagerarna informerades om misstankarna. 

De 459 passagerarna och 14 besättningsmännen tvingades evakuera flygplanet via planets nödrutschkanor.

Lugnt ombord

En av passagerarna på flight 463 beskrev för AP att allt var lugnt på planet och att passagerarna trodde att nödlandningen berodde på ett tekniskt problem.

– Planet gick ner långsamt, långsamt, långsamt. Så vi antog att någonting troligtvis var fel men personalen var mycket bra, de höll alla lugna.

– Vi förstod aldrig vad som hände, personalen var fantastisk, sade Benoit Lucchini.

Ersättningsplan hämtar passagerarna

Planet lämnade Mauritius klockan 21 på lördagskvällen, lokal tid, och skulle ha landat i Paris strax innan klockan 05 på söndagsmorgonen.

Enligt AP stängdes flygplatsen i Mombasa av när planet evakuerades men trafiken uppges nu vara igång som normalt.

Boeingplanet stod på söndagsmorgonen kvar på flygplatsen, enligt Standard ska passagerarna ha vägrat att kliva ombord på planet och krävt att få flyga med ett nytt plan. Air France har skickat ett ersättningsplan för att hämta upp passagerarna från Mombasa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.