Arkadij Babtjenko i ukrainsk tv under onsdagen då han dementerade sin egen död. Foto: APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt dödad rysk journalist är vid liv

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske regimkritiske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko sköts till döds under tisdagskvällen i Kiev i Ukraina. Detta rapporterade flera ledande medier. Nu uppger den ukrainska säkerhetstjänsten att Babtjenko är vid liv, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den 41-årige ryske journalisten Arkadij Babtjenko uppgavs under tisdagskvällen ha skjutits ihjäl i Kiev i Ukraina – men under onsdagseftermiddagen dök han upp i ukrainsk tv.

På en presskonferens som sänds av ukrainska medier kan Babtjenko ses dementera sin egen död.

Det ryska utrikesministeriet är ”glada att se att Babtjenko trots allt är vid liv”, enligt ett uttalande återgivet av den ryska nyhetsbyrån Interfax. Vidare menar utrikesdepartementet att ”Ukrainas användning av Babtjenko tjänar propagandasyften”, skriver Reuters.

Ska ha försökt hindra mordförsök

Enligt ukrainsk säkerhetstjänst iscensattes mordet för att stoppa ett riktigt mordförsök som beställts av den ryska regeringen. Någon ska ha blivit erbjuden motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att utföra mordet på Arkadij Babtjenko, skriver nyhetsbyrån TT.

I framträdandet i tv tackar Babtjenko personligen för hjälpen, uttrycker att den ukrainska säkerhetstjänsten räddat hans liv – och ber om ursäkt för ”vad folk har fått gå igenom”, rapporterar Reuters.

Babtjenkos fru, som sa att hon hittade maken blodig i parets lägenhetskomplex, ska ha varit medveten om att mordet var iscensatt, enligt BBC. Babtjenko gav sin hustru en ”särskild ursäkt” under presskonferensen.

”Förbereddes i två månader”

– Så vitt jag vet pågick förberedelserna av den här insatsen i två månader, säger Arkadij Babtjenko i den direktsända presskonferensen, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Jag informerades om det för ungefär en månad sedan. Under den månaden såg jag hur de arbetare, hur hårt de arbetade. Vi höll kontakten under hela månaden, vi tänkte och vi agerade. Resultatet blev den här speciella insatsen.

Den ryska nyhetsbyrån har hittills inte rapporterat den ukrainska säkerhetstjänstens uppgifter om att den ryska säkerhetstjänsten beställde ett mord på Babtjenko. Den beskriver det som att ukrainarna har hindrat ”terroristattacker”.

Känd krigskorrespondent

Den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser ”uttrycker sin djupaste upprördhet över den ukrainska säkerhetstjänstens manipulation som del av sitt informationskrig”, skriver generalsekreteraren Christophe Deloire på Twitter.

”Det är alltid väldigt farligt för stater att leka med fakta, särskilt på bekostnad av journalister.”

Arkadij Babtjenko är en av Rysslands mest kända krigskorrespondenter. Han har rapporterat kritiskt om Rysslands regering och president Vladimir Putin. Han har bland annat varit kritisk mot Rysslands agerande på Krim-halvön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer