Misstänkt drönarpilot släppt i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den 47-årige ryske medborgaren som misstänks för brott mot sanktionslagen för att flugit en drönare på norskt territorium på Svalbard ska släppas, meddelar tingsrätten, rapporterar NRK.

Åklagaren har överklagat beslutet till hovrätten och mannen blir kvar i förvar till dess att fallet har prövats där, skriver NRK.

Mannen greps den 17 oktober i norska Hammerfest sedan han flugit en drönare på norskt territorium på Svalbard. Att som rysk medborgare flyga en drönare på norskt territorium är olagligt på grund av landets sanktioner mot Ryssland.

Tingsrätten skriver i sin bedömning att det är osäkert om sanktionslagen strider mot Svalbardtraktaten, det fördrag som ger Norge suveränitet över ögruppen, enligt NRK.

47-åringen, som har ryskt och brittiskt medborgarskap, är enligt uppgifter son till en rysk affärsman som uppges vara nära allierad till Rysslands president Vladimir Putin.

Flera ryska medborgare har de senaste veckorna gripits i Norge misstänkta för att ha dokumenterat känslig infrastruktur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplatsen i Tromsö är en av de platser där ryska medborgare gripits misstänkt för olovlig drönarflygning. Foto: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.