Det var i slutet av oktober som Anne-Elisabeth Falkevik Hagen försvann från sitt hem nära Oslo. Foto: Polisen, med tillåtelse av anhöriga / Vidar Ruud/NTB scanpix /TT

Misstänkt kidnappning i Norge – miljonkrav i lösen

Publicerad

I tio veckor har Anne-Elisabeth Falkevik Hagen varit försvunnen. Hon är gift med en av Norges rikaste män och tros ha blivit bortförd mot sin vilja, rapporterar flera norska medier.
– Det finns ingen misstänkt person i nuläget, säger Tommy Brøske, vid norska polisen.

Det var i slutet av oktober som Anne-Elisabeth Falkevik Hagen försvann från sitt hem nära Oslo. Det har nu gått tio veckor och polisen har sedan dess bevakat bostaden dygnet runt och i tysthet arbetat med att försöka hitta henne, rapporterar NRK.

– Det sista livstecknet från kvinnan är från den 31 oktober säger, Tommy Brøske, vid norska polisen under en presskonferens.

Polisavspärrning vid familjen Falkevik Hagen bostad i Fjellhammar. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som är gift med en av Norges rikaste män, har varit försvunnen i tio veckor. Foto: TT

Polisen har inte gått ut med uppgifter tidigare rörande försvinnandet då det har framförts hot mot kvinnans liv ifall polis och media skulle blandas in, skriver norska VG. Anledningen till att de nu offentliggör fallet är av taktiska skäl där polisen hoppas på att få in tips.

– Vi hoppas och tror att det här kan leda till att vi får information från allmänheten och andra, säger Tommy Brøske.

Miljonbelopp euro i lösensumma

Fallet utreds som olaga frihetsberövande. Motivet från gärningsmännen antas vara ekonomisk vinning.

Det var i slutet av oktober som Anne-Elisabeth Falkevik Hagen försvann från sitt hem nära Oslo. Det har nu gått tio veckor sedan dess.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen är gift med affärsmannen Tommy Hagen. Hans tillgångar uppmäts till 1,7 miljarder norska kronor, uppger norska medier.

Det som stärker misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja är att det enligt polisen begärts en lösensumma. Enligt norska VG rör det som om nio miljoner euro – motsvarande omkring 92 miljoner svenska kronor.

Den eller de som har begärt pengarna vill att det betalas ut i den digitala valutan monero.

Polisen har rått familjen att inte infria kraven från gärningsmännen.

Foto: TT

Europol och Interpol är inkopplade

Polisen misstänker att Anne-Elisabeth Falkevik Hagen fördes bort under morgonen eller tidig förmiddag och de har redan från början utgått från att det rör sig om en kidnappning.

– Det finns inga tecken som kommit på att hon inte är vid liv, säger Tommy Brøske.

Både Europol och Interpol har kopplats in i fallet, skriver VG.

– Det här är vår högsta prioritet, säger Tommy Brøske.

Ingen muntlig kontakt

Den enda kontakten som förts med gärningsmannen, eller gärningsmännen, är via krypterade meddelanden och inte muntlig, uppger polisen.

Tommy Brøske konstaterar att polisen inte vet var Falkevik Hagen hålls fången, eller om hon hållits på samma plats sedan hon fördes bort.

– Det kan vara såväl innanför som utanför Norges gränser, säger Tommy Brøske.

Fakta: Några uppmärksammade svenska fall

Visa

Exempel på kidnappningar och försök till kidnappningar av svenskar, där motivet varit pengar:

2005: Sibas dåvarande vd Fabian Bengtsson hölls fången i 17 dagar i en trälåda i en lägenhet i Göteborg. En utländsk liga dömdes för dådet. Kidnapparna begärde 50 miljoner kronor. Men några pengar betalades aldrig ut och Bengtsson släpptes fri.

2002: Direktörssonen Erik Westerberg, 23, kidnappas nära sin bostad på Östermalm i Stockholm. I fyra dygn hålls han fången i en stuga på Värmdö utanför Stockholm. Han släpps av kidnapparna sedan familjen överlämnat motsvarande elva miljoner kronor i lösensumma vid en bro i en Parisförort. Hovrätten dömer senare tre män till vardera tolv års fängelse för dådet.

1993: Elitryttaren Ulrika Bidegård tas tillfånga i Bryssel av en svensk man i 30-årsåldern. Hon tvingas sitta fastkedjad i en frigolitlåda i fyra dygn innan polisen stormar lägenheten och fritar henne. Mannen dömdes i maj 1995 av en belgisk domstol till 15 års fängelse. Efter fyra år i belgiskt fängelse flyttades han till Kumlaanstalten.

1980: Mångmiljonären Thomas Philipson bortförs med våld utanför sin bostad i Stockholm. Hans privatchaufför och en granne tar upp jakten och en stund senare ger kidnapparna upp och släpper honom fri.

1963: Den 7-åriga dottern till Gevalias vd Jacob Engwall rövas bort i Gävle. Hon släpps sedan en lösensumma lämnats över. Fallet klaras snabbt upp. En man och en kvinna döms till fyra respektive två års fängelse.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer