Sju visselblåsare har intervjuats och alla flaggar för samma sak: Att Vattenfall ska ha försökt göra sig av med anställda som satt ned foten mot vad de ansåg var allvarliga överträdelser mot både europeisk konkurrenslagstiftning och Vattenfalls egna etiska riktlinjer. Foto: Pontus Lundahl / TT

Misstänkt lagbrott inom Vattenfall ska ha tystats ned

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid Vattenfall informerade cheferna om lagbrott vid upphandlingar av kraftverk. Reaktionen? Larmen tystades ned och företaget försökte göra sig av med visselblåsarna.
Det framgår i den granskning som Dagens Nyheter har gjort tillsammans med tyska Der Spiegel och nederländska NRC Handelsblad.

Dagens Nyheter har tillsammans med tyska Der Spiegel och nederländska NRC Handelsblad tagit del av en stor läcka av över tusen dokument.

Sju visselblåsare har intervjuats och alla flaggar för samma sak: Att Vattenfall ska ha försökt göra sig av med anställda som satt ned foten mot vad de ansåg var allvarliga överträdelser mot både europeisk konkurrenslagstiftning och Vattenfalls egna etiska riktlinjer.

Enligt DN styrker dokumenten det som har framkommit i intervjuerna. Där ska det framgå att anställda har larmat om att den upphandlingar av gaskraftverk i Tyskland och Nederländerna verkade riggade – något som skulle kunna strida mot europeisk lag.

– Jag önskar att cheferna inom Vattenfall levde som de lär, säger en av de som Dagens Nyheter har pratat med.

Vill inte intervjuas

DN uppger att ingen i Vattenfalls ledning vill ställa upp på en intervju, men att de svarar skriftligen.

”För Vattenfall är det av största vikt att företagets medarbetare känner sig uppskattade, skyddade och fria att rapportera misstänkta oegentligheter”.

Det som visselblåsarna anmälde har dock inte utretts.

”Baserat på resultaten av flera utredningar, inklusive sådana som har utförts av vår Internrevision, har Vattenfall dragit slutsatsen att inga lagöverträdelser har inträffat, och inte heller något agerande i strid med uppförandekoden. En oberoende väl ansedd revisionsbyrå har verifierat utredningarnas slutsatser och kvalitet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer