Polis och militär arbetar på attentatsplatsen vid Erwan-templet Foto: TT

Misstänkt lämnade Thailand före bombdåd

Uppdaterad
Publicerad

Den huvudmisstänkte och flera andra inblandade vid bombattacken i Bangkok, där 20 människor dödades och 130 skadades, lämnade troligen landet dagen före dådet.

Det ska ha framkommit i förhör med de två utländska medborgare som gripits, enligt källor inom den thailändska polisen. Den huvudmisstänkte, som tros ha planerat attacken, uppges kallas för Izan. Izan ska ha delat ut uppgifter till de övriga vid ett möte före attacken.

De två gripna medger att de vid en järnvägsstation i Bangkok lämnat över den ryggsäck bomben låg i till en man som sedan placerade bomben vid det hindusiska templet Erawan den 17 augusti. De två hävdar att de inte visste vad ryggsäcken innehöll.

Spekulationer finns om att muslimska motståndsmän från södra Thailand låg bakom dådet, eller uigurer från den kinesiska Xinjiangprovinsen som ville hämnas den tidigare thailändska deportationen av uigurer till Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Bangkok

Mer i ämnet