Fallet med kryptovalutan Onecoin tros vara den största bedrägeriet någonsin. SVT:s granskning visar att kopplingar till världens största kryptovaluta Bitcoin. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Misstänkt Onecoinbedrägeri kopplas till Bitcoin

Publicerad

SVT Nyheter kan avslöja att det som kallats världens största bedrägeri har tydliga kopplingar till den haussade kryptovalutan Bitcoin.

Dokument som SVT tagit del av visar hur Onecoins grundare, Ruja Ignatova, i oktober 2015 verkar ha sålt Onecoins tillgångar i Förenade Arabemiraten för Bitcoin. En person som tillhör en finansiellt mycket inflytelserik familj i Förenade Arabemiraten köpte tillgångarna av Ignatova för fyra USB-stickor som innehöll 230 000 bitcoin.

SVT har under en längre period granskat det misstänkta Onecoinbedrägeriet och har som första redaktion tagit del av ett stort antal dokument som läckt ut från domstolar i Förenade Arabemiraten.

Bitcoins värda hundratals miljarder

Enligt försäljningsavtalet som skrevs under i emiratet Ras Al Khaimah såldes Onecoins bolag i Förenade Arabemiraten. Två personer med Panama-pass har bevittnat och signerat avtalet.

På en mobiltelefonbild som tagits några dagar efter affären signerats poserar Ignatova tillsammans med en person som är närstående affärsmannen.

Affären har visat sig vara en mycket bra sådan för den sedan 2017 internationellt efterlyste Ignatova. En bitcoin var på onsdagen värd över 470 000 kronor.

Det betyder att Ruja Ignatova fick Bitcoin som i dag är värda runt 110 miljarder kronor. Det är sannolikt en av de största Bitcointransaktionerna någonsin.

Finns få spår

Den amerikanske advokaten Jonathan Levy har specialiserat sig på brott i samband med kryptovalutor. Han är starkt kritisk till att marknaden för Bitcoin och en lång rad andra kryptovalutor som omsätter runt 100 miljarder dollar om dagen är i stort sett oreglerad och utnyttjas av kriminella.

– Jag vet inte vad som är fel på myndigheterna. De verkar inte förstå. De behandlar det som om det inte har något värde. Men samtidigt ser vi människor som blir helt utblottade av kryptovalutabrottslingar, säger Jonathan Levy.

Det finns få spår kring vart Ignatovas Bitcoin tagit vägen.

SVT har utan resultat sökt Ruja Ignatova, affärsmannen från Förenade Arabemiraten och lobbyorganisationen Bitcoin foundation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.