Misstänkt seriemördare gripen i USA – efter 40 år

Uppdaterad
Publicerad

En av USA:s mest ökända seriemördare kan ha gripits. Den så kallade Golden State-mördaren som misstänks ligga bakom 12 mord och 45 våldtäkter i Kalifornien på 1970 och 80-talet. Det rapporterar New York Times.

Åklagarmyndigheten i Sacramento i Kalifornien bekräftade på onsdagskvällen svensk tid att en 72-årig man gripits misstänkt för inblandning i en rad mord i Kalifornien på 1970- och 80-talet.

Mannen misstänks vara den så kallade Golden State-mördaren och tros ligga bakom 12 mord, 45 våldtäkter och över 120 inbrott mellan 1976 och 1986. Det uppger en talesperson för FBI, enligt CNN.

Distriktåklagar Anne Marie Schubert uppgav på en presskonferens på onsdagen att DNA-bevis hjälpte polisen att göra ett genombrott i de över 40 år gamla fallet, skriver Washington post.

FBI erbjöd belöning 

Brotten skedde på flera olika orter, från Sacramento i norr till Santa Barbara och Orange County i södra Kalifornien. Offren var mellan 13 och 41 år gamla vid tiden för brotten.

Det var inte förrän flera år senare, i början av 2000-talet, som polisen med hjälp av DNA-teknik kunde binda samman brotten och visa att samma man låg bakom, skriver CNN.

2016 erbjöd FBI en belöning på 50 000 dollar för information som kunde leda till att Golden State-mördaren greps och fälldes. FBI uppgav då att den misstänkte mannen, om han fortfarande var vid liv, skulle vara mellan 60 och 75 år gammal.

Uppmärksammad bok

I början av året publicerades en bok om fallet, skriven av författaren och journalisten Michelle McNamara som dog 2016. Boken ”I’ll Be Gone in the Dark” färdigställdes av medförfattarna Billy Jensen och Paul Haynes, samt McNamaras man – komikern och skådespelaren Patton Oswalt. 

Författarna twittrade på tisdagen att det skulle komma ett stort tillkännagivande i fallet och på onsdagsmorgonen lade Patton Oswalt ut en video på Instagram där han kallar nyheten galen och säger: ”Jag tror du fick honom Michelle”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.