Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis och ambulans utanför skolan Vladislav Ribnikar i centrala Belgrad, efter att en pojke i sjunde klass öppnat eld. Foto: AP

Skolskjutning i Serbien – tonårspojke gripen

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio personer, varav åtta barn samt en säkerhetsvakt, uppges ha dödats i en skjutning på en grundskola i Serbiens huvudstad Belgrad. Det rapporterar Reuters, och hänvisar till nyhetsbyrån Tanjug.

Skytten, en elev i sjunde klass, uppges ha gripits.

– Han var en tyst pojke, säger Milan Milosevic, vars dotter befann sig i klassrummet, rapporterar AP.

En tonårspojke öppnade tidigt på onsdagen eld på en skola i centrala Belgrad, rapporterar nyhetsbyrån AP. Nio personer, däribland åtta barn och en säkerhetsvakt, uppges ha dödats.

Uppgifterna kring händelsen är initialt få och polisen har inte gått ut med några detaljer, men pojken uppges ha gripits i samband med dådet. Enligt AP är han elev i sjunde klass. I ett uttalande uppger polisen att han använt sin pappas pistol.

Sällsynta i Serbien

Rapporter och filmat material från platsen gör gällande att skräckslagna föräldrar kommit till skolan för att försöka hitta sina barn.

Milan Milosevic säger till tv-kanalen N1, enligt AP, att hans dotter befann sig på en historielektion i det aktuella klassrummet när skjutningen inträffade och att han tog sig dit omedelbart.

– Jag frågade var mitt barn var men ingen kunde säga någonting i början. Efter en stund ringde hon och berättade att hon var ute ur skolan, säger han till tv-kanalen.

Han uppger vidare att skytten, enligt dotterns egen utsago, först sköt mot läraren och därefter mot barnen, som tog skydd under skrivborden.

– Hon berättade att han var en tyst pojke och en duktig elev, säger Milan Milosevic.

Ögonvittne: ”Fruktansvärt”

Ett ögonvittne berättar att denne såg hur en pojke blev skjuten i benet. Ytterligare en flicka två pojkar ska ha skadats.

– Det var fruktansvärt, säger personen till AP.

En annan elev berättar, enligt nyhetsbyrån, att denne hade lektion en trappa ned när skott avlossades.

– Det var non-stop. Det var inte ett skott i taget, det sköts utan uppehåll. Jag visste inte vad som hände. Det var ren skräck.

Masskjutningar ovanliga i Serbien

På bilder syns även flertalet ambulanser, parkerade i närheten av grundskolan.

Det är ännu oklart om elevernas skador är lindriga eller mer omfattande.

Masskjutningar är extremt sällsynta i Serbien. Experter har dock, vid upprepade tillfällen, varnat för antalet vapen som blivit över i landet efter krigen på 1990-talet, rapporterar AP.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.