Misstänkt terrorangrepp avvärjt i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den danska säkerhetspolisen PET och Köpenhamnspolisen har avvärjt ett misstänkt terrorangrepp med islamistiska förtecken.

På en presskonferens uppger polischefen Jørgen Bergen Skov att en man är gripen misstänkt för brottet.

Den danska säkerhetspolisen PET och Köpenhamnspolisen har gjort ett tillslag som rör en misstänkt förberedelse till terrorangrepp med islamistiskt motiv. Det meddelar Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Jørgen Bergen Skov, polischef i Köpenhamn, och Flemming Drejer, operativ chef på PET, mötte under torsdagseftermiddagen pressen i Köpenhamn för att informera om tillslaget.

En man är nu gripen misstänkt för förberedelse till terror. Mannen ska bland annat ha försökt skaffa sig skjutvapen och ammunition. 

”Ville eventuellt skjuta civila”

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup sa till danska TV2 under torsdagskvällen att den misstänkte eventuellt planerade att skjuta mot civila.

– Vi har uppfattningen att han är inspirerad av militant islamism och att han ville begå terrorbrott, eventuellt skjuta mot folk och polisen, säger justitieministern.

Hur mannen ställer sig till anklagelserna är oklart.

Tros ha agerat ensam

Polisen tror att mannen har agerat ensam, enligt danska tidningen Ekstrabladet.

Flemming Drejer på PET kan i nuläget inte svara på när eller var man tror att attacken var planerad att äga rum eller var den misstänkte har försökt att införskaffa vapen.

Den misstänkte mannen kommer att förhöras bakom stängda dörrar under fredagen.

”Intensiv underrättelse”

Flemming Drejer kallar polisarbetet för ”intensiv underrättelse”, men vill inte kommentera hur länge man har haft span på den misstänkte.

I december förra året slog danska polisen till mot 20 personer i en omfattande anti-terroraktion, men under presskonferensen uppgavs det att dagens anhållande inte har någon koppling till det ärendet, enligt Ekstrabladet.

Sju av de 20 personerna som greps i december sitter nu häktade samtidigt som utredning pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.