Foto: TT

Terrorist skickade selfie med offrets huvud

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som halshögg sin chef och försökte spränga en fabrik nära Lyon misstänks för ännu en makaber handling.
Enligt en poliskälla skickade han en selfie med huvudet till någon i Nordamerika.

Den aktuella bilden sändes via mobilappen Whatsapp till ett nummer i Nordamerika uppger en källa med insyn i utredningen. Det var dock inte möjligt att fastställa exakt var den som tog emot meddelandet befann sig.

Enligt tidningen Libération kan meddelandet med bilden ha skickats vidare från numret i Nordamerika till en helt annan mottagare, vilket i så fall skulle göra spårningsarbetet ännu svårare.

Den mördade 54-årige mannen obduceras under lördagen. Detta för att man ska kunna fastslå om han var död innan huvudet skars av, rapporterar tidningen.

Ingen förklaring 

Dagen efter attentatet i Saint-Quentin-Fallavier förfasades Frankrike över det skrämmande dådet. Förutom att hugga huvudet av sin chef försökte den gripne 35-årige Yassin Salhi spränga en amerikanskägd gasfabrik i luften genom att köra in i några gasbehållare.

Han har i förhören ännu inte lämnat någon förklaring till dådet.

Frankrike särskilt intressant för jihadister

Många fransmän känner sig särskilt utsatta för jihadister.

– Sedan ett år tillbaka är det Frankrike som tillsammans med USA är det land i världen som jihadisterna riktar in sig mest på, säger terrorspecialisten Yves Trotignon till tidningen Le Monde.

Till det finns flera förklaringar. Frankrike är mycket aktivt i kampen mot jihadismen både diplomatiskt och militärt. Dessutom ses landet som en postkolonial makt där det sekulära tänkandet är starkt.

Yves Trotignon nämner bland annat debatten kring slöjor på offentlig plats och på skolor samt synen på satir och karikatyr.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attentat mot fransk fabrik

Mer i ämnet