Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh. I mitten, Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Arkivfoto. Foto: Gil Eliyahu, Peter Dejong, Alaa Badarneh

Misstänkta krigsbrott på Västbanken och i Gaza kan nu utredas

Uppdaterad
Publicerad

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har beslutat att domstolens jurisdiktion även omfattar de palestinska områdena Västbanken och Gaza. Det betyder att domstolen nu kan utreda misstänkta krigsbrott i regionen.

ICC-åklagaren Fatou Bensouda sade i december 2019 att det finns skäl att tro att krigsbrott begåtts och fortfarande pågår i de av Israel ockuperade områdena Västbanken och Gaza.

Domstolen utreder individers straffansvar och åklagaren har tidigare konstaterat att det är aktuellt att granska agerande av israelisk militär samt agerande från medlemmar av den terrorstämplade palestinska islamiströrelsen Hamas.

Åklagaren bad dock ICC att först utreda om domstolen har rätt att döma över misstänkta krigsbrott som rör regionen. Domstolen har nu konstaterat sig ha jurisdiktion i de palestinska områdena.

Gazakriget och israeliska bosättningar

Palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh beskriver ICC:s beslut som en ”seger för rättvisan och mänskligheten”. Palestina är medlem i ICC sedan 2015 och kräver en krigsbrottsutredning av israelers agerande under Gazakriget år 2014 samt de israeliska bosättningarna på Västbanken och östra Jerusalem.

Även människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, ser positivt på beskedet. ”Det är hög tid att israeliska och palestinska förövare ställs inför rätta, oavsett om det handlar om krigsbrott under fientligheter eller om olagliga bosättningar, sade Balkees Jarrah, ansvarig för jurisdiktionsfrågor på HRW.

Kritik från Israel och USA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är starkt kritiskt. ”När ICC utreder israeler för falska krigsbrott, handlar det om ren antisemitism”, sade han i ett inspelat uttalande. Netanyahu säger vidare att beskedet underminerar demokratiers ”rätt att försvara sig mot terrorism”.

Israel, som inte är medlem i ICC, anser att domstolen inte har jurisdiktion över regionen då de palestinska områdena inte är en erkänd stat. Även Bidenadministrationen i USA motsätter sig ICC:s beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer