Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En besökare i köpcentrumet filmade gärningsmannen. Foto: Mahdi Al-Wazni/Byrd

Misstänkte 22-åringen poserade med vapen – dagen innan dådet

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige mannen poserade med vapen i flera videoklipp på Youtube. Dagen efter misstänks han ha gått till dödlig attack på ett köpcentrum i Köpenhamn – och sitter nu häktad misstänkt för tre mord och sju mordförsök.

Med blicken riktad mot kameran poserar den misstänkte 22-åringen med olika skjutvapen. Videoklippen publicerades på Youtube under helgen. Ett dygn senare misstänks mannen ha dödat tre personer och skottskadat flera personer på ett köpcentrum i Köpenhamn.

22-åringens Youtube-kanal är nu borttagen med hänvisning till att innehållet bryter mot riktlinjerna.

Polisen i Danmark bekräftar att det har florerat flera videor av den misstänkte på sociala medier som de nu tittar närmare på.

– Det är korrekt att man i de här videoklippen kan se några av de sakerna och vår misstänkte är också känd inom psykiatrin, säger Søren Thomassen, chef vid Köpenhamnspolisen, vid en presskonferens.

Enligt uppgifter till danska DR ska den misstänkte 22-åringen ha försökt komma i kontakt med en krislinje kort innan dådet, men utan att lyckas.

Misstänks ha agerat ensam

Gärningsmannen misstänks ha agerat ensam och greps av polis utanför köpcentrumet efter dådet. Enligt polisen hade han ett gevär och en kniv på sig men hade även tillgång till en pistol – vapen som enligt beskrivningen skulle kunna motsvara dem som visas upp i videoklippen på Youtube.

Polisen uppger att vapnen som den gripna bar på är lagliga, men att den misstänkte saknade tillstånd för dem. Enligt uppgifter till danska DR ska 22-åringen ha fått tillgång till vapnen i sitt hem.

Två svenskar skottskadade

De som dödades i skjutningen var en 17-årig dansk kvinna, en 17-årig dansk man och en 47-årig rysk medborgare bosatt i Danmark.

Fyra personer fördes till sjukhus med allvarliga skottskador, en av dem i kritiskt tillstånd. Två av de skottskadade är danskar, 19 och 40 år, och två är svenskar, 16 och 50 år. Ytterligare 20 personer fick lindriga skador i samband med evakueringen från köpcentrumet.

Polisens teori är att offren valdes ut slumpmässigt.

Den 22-årige mannen häktades på måndagen misstänkt för mord i tre fall och mordförsök i sju fall. Han kommer att föras till en sluten psykiatrisk avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.