Polisens huvudhypotes är att den misstänkte mannen var psykiskt sjuk under dödsattacken mot fem personer i Kongsberg i Norge. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Misstänkte gärningsmannen i Kongsbergs vård ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Den norska säkerhetspolisen larmade sjukvården om den man som misstänks ha dödat fem personer i Kongsberg redan år 2018.

Nu ska uppföljningen och den vård som mannen fick granskas, rapporterar norska VG.

Polisens huvudhypotes är att den misstänkte mannen var psykiskt sjuk när han förra onsdagen gick till attack med stickvapen och dödade fem personer i Kongsberg i Norge.

Den norska säkerhetspolisen PST fick först kännedom om den misstänkte mannen 2015. Tre år senare, 2018, larmade man sjukvården i ett brev där man konstaterade att det fanns en risk att mannen kunde utföra ”långtgående angrepp med enkla medel i Norge”.

Har bett om att få se journaler

Nu ska stadsförvaltningen i staden granska de olika myndigheternas kontakt med varandra och den vård som mannen har fått, rapporterar VG.

Stadsförvaltningen har bett vården att få ta del av kopior på den misstänkte mannens fullständiga journal, journalanteckningar, korrespondensen mellan olika myndigheter samt mannens provsvar och läkemedelshistorik. Man har även bett kommunen att redovisa alla kontakter som man har haft med den misstänkta mannen.

Stadsdelsförvaltningen har meddelat att man räknar med att vara klar med sin granskning inom sex månader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter på plats – så rörde sig 37-åringen. Foto: Jens Forsberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Utrikes
Mer Nyheter