Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag öppnade eld mot dem” – hör samtalet mellan den brottsmisstänkte ryssen och hans fru. Foto: Poliseni Charkiv

Misstänkta ryske befälhavaren i telefon med sin fru: ”Jag dödade en man i dag”

Publicerad

Samma dag som en civil bil med två personer besköts vid den ukrainska staden Izium ringde en rysk befälhavare hem till sin fru. Under telefonsamtalet berättade mannen hur han precis dödat en person.

Den misstänkta mannen är en 25-årig Moskvabo, som förra året stred i bland annat den ryskockuperade staden Izium. Just nu utreds han i sin frånvaro av ukrainsk polis för försök till mord på en civilperson, något som faller under krigsbrott i Ukrainas strafflagstiftning.

Hela händelseförloppet filmades från en drönare av ukrainska soldater och den ukrainska polisen har lyckats samla fler bevis, bland annat genom en brottsplatsundersökning som Charkivpolisen genomförde efter att Izium befriades i september. Man har också kunnat hitta den misstänkta befälhavarens sociala medier samt spelat in två samtal när han erkänner brottet, först för sin fru och därefter för sin vän.

Hör telefonsamtalen mellan den misstänkte mannen och hans fru och vän i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet