Moder Teresa i samband med en stor mässa i Vatikanen, i juni 1997. Foto: TT

Moder Teresa helgonförklaras nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Nunnan och fredspristagaren Moder Teresa, känd för sitt arbete för fattiga i Calcutta i Indien, kommer i september 2016 att helgonförklaras av den romersk-katolska kyrkan. Det meddelar Vatikanen.

Påve Franciskus har slagit fast att hon utfört ytterligare ett mirakel, hennes andra under sin livstid, vilket underlättar processen.

Miraklet erkändes sedan en expertpanel i Vatikanen för tre dagar sedan hävdat att Moder Teresa lyckades hela en brasiliansk man med ett flertal hjärntumörer.

Vatikanen slår nu alltså fast att Moder Teresa är helt redo att helgonförklaras, men när man under fredagen gick ut med det officiella erkännandet av nunnans andra mirakel fastställdes inget exakt datum för kanonisering, rapporterar AP.

Enligt uppgifter i flera italienska medier väntas ceremonin äga rum första veckan i september nästa år, vilket i så fall skulle sammanfalla med årsdagen av hennes död. Det är i nuläget oklart om ceremonin kommer att ske i Rom eller i Indien.

Moder Teresa, som dog 1997 vid 87 års ålder, saligförklarades (det första steget mot helgonförklaring) 2003 av påve Johannes Paulus II.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer