Modi utropar storseger i Indiens val

Publicerad

Indiens premiärminister Narendra Modi är på väg mot en förkrossande seger i det indiska, tillika världens största, val. Modi har sedan länge varit favorittippad, men få har vågat förutspå en så stor seger.
”Indien segrar än en gång!” skriver Modi själv och utropar sig till segrare.

När indiske premiärministern Narendra Modi på torsdagsförmiddagen svensk tid till slut utropade sig till segrare, så rådde sedan flera timmar tillbaka feststämning på indiska regeringspartiet BJP:s högkvarter.

”Tillsammans växer vi”, skriver Modi på Twitter.

”Tillsammans blomstrar vi. Tillsammans bygger vi ett stark och inkluderande Indien. Indien segrar än en gång!”

Världens största val

Hälsningarna från utländska ledare hade vid det laget redan börjat ramla in. Allierade som Israel och Sri Lanka gratulerade på förmiddagen svensk tid Modi till vad som förefaller vara en oväntat stor seger i valet.

Runt 600 miljoner personer ska ha röstat under en sex veckor lång period, enligt Reuters.

Modis parti för en affärsvänlig politik, med en hårdför linje i fråga om nationell säkerhet och en allmän princip om ”hinduer först”. Hinduer är majoritetsgruppen i landet och den sistnämnde har av kritiker anklagats för att öka motsättningar mellan folkgrupper i landet.

– Det är ett enormt mandat för positiv politik och den politik som Narendra Modi har fört, säger GVL Narasimha Rao, talesman för BJP till nyhetsbyrån.

Mot egen majoritet – igen

Rösträkningen pekade under förmiddagen svensk tid mot att Modis BJP leder i konkurrensen om 298 av 542 tillgängliga platser i parlamentet, enligt Reuters. Det vore en ökning mot de 282 partiet vann 2014, och en andra mandatperiod med egen majoritet i parlamentets underhus.

Det vore i sin tur den första sammanhängande mandatsperioden med ett parti i egen majoritet sedan 1984. Det främsta oppositionspartiet, Kongresspartiet, leder i kampen om bara 52 platser.

Sandeep Verma, en 39-årig modedesigner i Delhi, säger sig inte vara en anhängare av BJP, men röstade ändå på partiet i valet.

– Ett land som Indien behöver en beslutsam ledare och folk såg inte det i (konkurrenten) Rahul Gandhi. Det fanns inget alternativ till Modi, säger Verma till nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer