En del av den 130 ton stora monsterfettklumpen som har hittats i ett avfallssystem i östra London. Foto: TT

Monsterfettklump har stelnat i avlopp i London

Uppdaterad
Publicerad

Renhållningsarbetare har hittat en gigantisk klump med stelnat fett i östra Londons kloaksystem. Fettmassan, som väger 130 ton, proppar igen ett avlopp från den viktorianska tiden i stadsdelen Whitechapel, enligt företaget Thames Water som hittade äckelklumpen.

I en beskrivning liknas den 250 meter långa proppen vid ett monster som väger lika mycket som elva dubbeldäckbussar.

Ingenjörer inkopplade på fallet bedömer nu att det kan ta upp till tre veckor att få loss den stenhårda massan som byggts upp av bland annat matfett och sanitetspapper.

– Detta fettberg är nog något av det största vi någonsin sett. Det är ett monster och det kommer att krävas många maskiner och mycket mankraft för att få bort det, eftersom det har satt sig så hårt, säger Matt Rimmer, som basar för Thames Waters avfallsenhet.

Fett, olja och flott

– Det är frustrerande eftersom dessa situationer inte hade behövt uppstå då de orsakas av att fett, olja och flott sköljs ner i vasken och våtservetter spolas ner i toaletten, fortsätter han och säger att arbetet med att bryta ned klumpen i princip kan liknas vid att såga sig igenom betong.

Ett arbetslag på åtta personer arbetar nu med högtryckssprutor för att få bort ungefär 20 till 30 ton fett om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.