Monsterstorm väntas i nordöstra USA

Uppdaterad
Publicerad

Vad som beskrivs som ett historiskt stort snöoväder, en ”monsterstorm”, är på väg mot USA:s östkust och New York.

– Mitt budskap till New York-borna är att vara beredda på någonting värre än vad vi någonsin varit med om förut. . . Nu är tiden att förbereda sig för detta extrema väder, sade New Yorks borgmästare Bill de Blasio enligt amerikanska medier inför det snöoväder som väntas storma in över staden under den senare delen av måndagen.

Stormvarningar har utfärdats för stora delar av nordöstra USA – från Pennsylvania och New Jersey upp mot Massachusetts och Maine och in emot Ohio och Indiana – och beräknas beröra närmare 40 miljoner människor, rapporterar USA Today. I New York uppmanas folk att bunkra mat och förnödenheter, hålla sig ifrån vägarna och om möjligt stanna hemma från arbetet. Stadens skolor planerar att hålla stängt på tisdagen. Vägsalt och skyfflar uppges ha sålt slut på flera ställen utefter kusten.

Enorma snömängder

Finnair har ställt in sina flygavgångar mellan Helsingfors och New York på grund av den kraftiga vinterstorm som väntas nå staden New York.

Flygplan som skulle ha avgått måndag och tisdag stannar på marken, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Det kan bli aktuellt att ställa in fler avgångar om vädret är dåligt i New York ännu på onsdag.

SAS presstjänst uppger att måndagens flyg till New York har gått som vanligt och att de som ska hem på kvällen från New York kommer att lyfta. Dock ställer SAS in sin flygning till Newark-flygplatsen utanför New York på tisdagen liksom returen hem till Arlanda. SAS tisdagsplan från Kastrup till New York kommer dock att lyfta som planerat.

Även United Airlines ställer in New York-planet från Arlanda på tisdagen. Norwegian hade inte bestämt sig för att ställa in trafiken men meddelar att man följer utvecklingen.

Flygsajten flightaware.com rapporterade måndag kväll att minst 5.830 flygavgångar ställts in inför ovädret.

De två professionella basketlagen New York Knicks och Brooklyn Nets har också beslutat sig för att ställa in dagens matcher på grund av ovädret.

Bill de Blasio har varnat för att så mycket som 90 centimeter snö kan komma att falla över staden. Bara två gånger tidigare har New York fått mer än 60 centimeter snö – vid den stora vinterstormen 2006, då 68 centimeter föll, och julen 1947 då det föll 67 centimeter snö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer