Morales trodde att hans linje skulle få 70 procent av rösterna, men officiella siffror visar att han nu i stället förlorat Foto: Reuters

Morales erkänner sig besegrad

Uppdaterad
Publicerad

Bolivias president Evo Morales förlorade folkomröstningen om huruvida han skulle få ändra grundlagen för att kunna ställa upp i val för en fjärde presidentperiod, och erkänner sin linje besegrad.

Det visar officiella röstsiffror när 99,41 procent av rösterna är räknade. 51,3 procent har röstat nej, medan 48,7 procent röstade ja.

Det är det första valet som Morales förlorat sedan han kom till makten 2006.

– Vi respekterar resultatet, det är en del av en demokrati. Vi har förlorat slaget men inte kriget, säger Eva Morales till AFP.

Ekonomisk tillväxt

Vänsterpolitikern Morales valdes till president i december 2005, som den förste ur ursprungsbefolkningen på posten, och har valts om två gånger med klar majoritet.

Bolivia har upplevt en stadig ekonomisk tillväxt under Morales tid vid makten och minskande av klyftorna har gett honom starkt stöd bland många i det fattiga landet.

Korruptionsanklagelser

Samtidigt anklagas han för korruption och svågerpolitik och kritiken har växt under Morales tid vid makten, samtidigt som den ekonomiska tillväxten har mattats av.

Morales nuvarande presidentperiod slutar 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.