Morales kan ställa upp för omval

Publicerad

Bolivias president Evo Morales säger att han kan komma att ställa upp för omval 2019, trots att han i år förlorat en folkomröstning om en grundlagsändring som skulle möjliggöra för honom att ställa upp för en fjärde mandatperiod.

Morales linje förlorade folkomröstningen med ytterst liten marginal.

– Om folket säger ”låt oss satsa på Evo Morales”, kommer jag att stanna med folket för att fortsätta att garantera en demokratisk och kulturell revolution, sade han under ett tal för sitt socialistiska parti Mas.

– Vi är inte gäster. Som en socialistisk rörelse har vi kommit till presidentpalatset för att stanna.

För att göra det möjligt för Morales att ställa upp igen skulle landet kunna hålla en ny folkomröstning i frågan, eller ha en omröstning i parlamentet – som kontrolleras av Morales parti – för att ändra grundlagen. I det senare fallet krävs att två tredjedelar av parlamentet röstar för. Han skulle också kunna avgå sex månader i förtid, och därefter ställa upp igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.