Oroligheterna i Bolivia fortsätter och expresidenten Evo Morales har nu fått asyl i Mexiko. Foto: Enzo De Luca/AFP/Juan Karita/AP/TT

Morales lämnar Bolivia för skydd i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt oroligt i Bolivia och den avgångne presidenten Evo Morales har beviljats asyl i Mexiko. På Twitter skriver han själv att han nu lämnar sitt hemland för att söka skydd.

”Snart kommer jag tillbaka med mer styrka och energi”, avslutar Morales inlägget.

Beskedet om Evo Morales avgång kom under söndagen efter flera veckors våldsamma protester i Bolivia. Den panamerikanska samarbetsgruppen OAS riktade tidigare under dagen skarp kritik mot hur presidentvalet i oktober skötts, och Morales gick med på rekommendationen om ett nytt val.

Oppositionen i Bolivia fortsatte dock kräva presidentens avgång. Även landets militär uppmanade honom att lämna sin post, och Morales själv beskriver sin motvilliga avgång som en ”statskupp”.

”Gör ont att lämna landet”

Beskedet fick oppositionsanhängare att ge sig ut på landets gator och fira. Samtidigt skrev Morales själv på Twitter att hans hem ska ha attackerats.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard gick tidigt ut erbjöd Morales asyl, vilket han sökte och beviljades. Ebrard bad också Bolivias utrikesminister garantera en säker resa för Morales.

”Det gör ont att lämna landet av politiska skäl”, skriver Evo Morales på Twitter.

Väpnade styrkor samarbetar med polis

Anhängare till expresidenten protesterade under måndagen mot den politiska händelseutvecklingen och läget i landet är fortsatt oroligt. Försvarschef Williams Kaliman uppger att militären nu bistår polisen för att ”undvika blodsutgjutelse”, skriver AP. Han uppmanade också landets invånare att hjälpa till att återställa fred.

Att väpnade styrkor samarbetar med polis är inte helt okontroversiellt, då Moralesanhängare betraktar hans avgång som en militärkupp.

Utöver presidenten har även vicepresidenten och senatens talman lämnat sina poster, vilket innebär att Bolivia just nu står utan egentlig ledning. Senatens vice talman, som står på tur att ta över som tilllförordnad president, har dock utlovat att nya val ska hållas den 22 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.