Utrikesminister Margot Wallström Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mord hårt slag mot sargad opposition

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Boris Nemtsov är inte bara ett hårt slag mot den ryska oppositionen, utan något som påverkar alla ryssar. För trots sitt hårdnackade motstånd mot president Vladimir Putin var Nemtsov en populär person. En avrättning som förstärker bilden av president Vladimir Putins skräckvälde. Så beskriver utrikesminister Margot Wallström (S) mordet på den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov.

– Jag tror att alla är djupt tagna av mordet på Nemtsov. Det är ju en avrättning. Och det är klart att det här förstärker bilden av Putins skräckvälde när det gäller säkerhet, mänskliga rättigheter och demokrati. Det är dessutom ännu ett namn som läggs till den redan långa lista av inte minst journalister som fått sätta livet till, säger Margot Wallström till TT.

TT: Det låter som att du lägger en del av skulden på Putin?

– Det förstärker bilden där mänskliga rättigheter kränks och där vi tyvärr har fått se många mord under de senaste åren som aldrig klarats upp. Det är också en tydlig bild av hur de som är i opposition och som framför kritik sätts in i fållan ”ni är emot oss och bör försvinna eller tystas”.

– Putins välde har blivit ett skräckvälde. Det här är allvarligt och påverkar resten av världen också, säger hon.

”Gamängartad”

Stig Fredrikson, tidigare Moskvakorrespondent för SVT och författare, träffade Nemtsov flera gånger. Han beskriver Nemtsov som en väldigt glad och charmig person – ”lite gamängartad” – men samtidigt en väldigt seriös politiker, som visat stort mod genom att gå emot Putin.

– Det är fruktansvärt. Och det är svårt att inte koppla ihop mordet med hans oppositionella verksamhet, framför allt mot kriget i Ukraina. Det har bara blivit svårare och svårare att vara kritiker av kriget i Ukraina, säger han till TT.

Carolina Vendil Pallin, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), pekar liksom Fredriksson på den patriotiska stämning som råder i Ryssland i dag.

– Man har piskat upp en stämning där Nemtsov har utmålats som en nationalförrädare och femtekolonnare. Det faktum att han rest mycket till Kiev och så otvetydigt ställt sig på Kievs sida i konflikten är något som många på högerkanten ser med mycket oblida ögon på, säger hon.

”Kan inte tystas ned”

Vilken effekt mordet på sikt kommer att få på den ryska politiken är svårt att säga. Men hon tror att det kan leda till att fler väljer att delta i oppositionens demonstration som sedan tidigare varit planerad till på söndag – och som Nemtsov var en av organisatörerna till.

– Han var en av förgrundsgestalterna i oppositionen. Han har varit en stark politiker ända sedan Sovjetunionens upplösning och är en person som de flesta ryssar känner till. Det här är inte något som kan tystas ned, det måste rapporteras i nationella medier, säger Carolina Vendil Pallin.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt kallar mordet för ett ”fasansfullt” dåd.

”Han var en hängiven kämpe för ett rättvist och demokratiskt Ryssland. Och en god vän”, skriver förre utrikesministern Carl Bildt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet