IS-kvinnorna styr fånglägren med järnhand: ”Enormt och brutalt våld”

Uppdaterad
Publicerad

Våldet i IS-lägret al-Hol i norra Syrien, där ett 20-tal svenska kvinnor och omkring 30 barn sitter, har ökat markant sedan årsskiftet. Misstankar finns att det mestadels är kvinnor som står bakom morden, och hjälpgrupper varnar för ett mardrömsscenario.

– Al-Hol är inget läger, det är ett kalifat. Och jag överdriver inte, säger Khabat Abas, kurdisk journalist som besökt lägren ett otal gånger under de senaste åren.

I Utrikesbyrån berättar hon om hur IS-kvinnor som hålls fångna har upprättat egna säkerhetsstyrkor som patrullerar runt och kollar så att andra kvinnor följer IS strikta regler. De som bryter mot reglerna straffas.

– Många mördas och ibland har personerna torterats innan de dödas.

Sedan årsskiftet har över 30 personer mördats i Al Hol-lägret, rapporterar den onlinebaserade nyhetstidningen The Syrian Observer. Attackerna har särskilt varit riktade mot irakiska invånare i lägret, men även hjälparbetare har råkat illa ut.

IS regler gäller alla i lägret

Enligt Khabat Abas har pengarflödet till lägermedlemmar ökat, vilket innebär att skjutvapen har kommit i omlopp.

– Under de senaste tre månaderna kan jag inte komma ihåg hur många som blivit skjutna.

Organisationen Läkare utan gränser avbröt tillfälligt sitt arbete i lägret efter att en av dess medlemmar skjutits ihjäl i sitt tält den 24 februari.

– Våldet har trappats upp sen nyår, det är enormt och brutalt. Hjälparbetarna är livrädda för att röra sig i lägret och gömmer sig ofta i tälten, säger Läkare utan gränsers krischef Will Turner.

”IS är numera en kvinnlig organisation”

Samtidigt har lägret blivit en central för IS-propaganda. Det säger Vera Mironova, terrorforskare på Harvard University till Utrikesbyrån.

– IS är numera en kvinnlig organisation. Nu gör de all propaganda, de samlar in alla pengar, allt vilar på kvinnornas axlar, menar hon.

Missa inte ”Hem till Sverige”, avsnitt 10 av 15 av Utrikesbyrån som publiceras tisdagar 19.00 på SVT Play. Det sänds också i  SVT2 kl 21:45.

Programledare: Johan Ripås

IS-lägren i nordöstra Syrien

Lägren Al Hol och Roj drivs av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

62 000 personer hålls instängda i lägren, majoriteten är syriska och irakiska kvinnor.

9 500 personer är utländska kvinnor från 57 olika länder, av dem ca 20 svenska kvinnor och 30 barn – siffrorna är dock osäkra.

Källa: reliefweb.int, oktober 2020

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.