Pilgrimer i Mecka, Saudiarabien. Arkivbild. Foto: TT

Moskéer måste sänka volymen i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Efter klagomål om allt för höga decibeltal som stör barn och äldre har Saudiarabiens styre beslutat att landets moskéer måste sänka volymen på sina högtalare.

Enligt den nya regeln får moskéerna bara dra upp ljudet till en tredjedel av högtalarnas maxvolym och främst använda dem för att kalla till bön, inte för att sända hela predikningar.

I Saudiarabien ligger islams heligaste platser Mecka och Medina och den nya begränsningen välkomnas av många, som har besvärats av de höga ljudvolymerna från landets tiotusentals moskéer. Men de nya reglerna, som meddelades i förra veckan, har också stött på en våg av kritik i sociala medier.

Saudiarabiens minister för muslimska frågor, Abdullatif al-Sheikh, rycker nu ut till försvar av den nya omtvistade ordningen.

– De som vill be behöver inte vänta på... imamens uppmaning, säger han i en video som har publicerats av den statliga televisionen.

– De borde vara på plats vid moskén i förväg, tillägger han.

Flera tv-kanaler sänder dessutom böner och koranläsningar, poängterar ministern, och antyder att högljudda högtalare därför inte fyller någon större funktion. Ministern skyller också kritiken mot de lägre volymerna på ”fiender till kungariket” som ”vill röra om bland allmänheten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.