Terroristen Brenton Tarrant i rätten när domen meddelades Foto: John Kirk-Anderson, AFP / TT

Terroristen i Christchurch döms till livstids fängelse för moskéskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Den australiske högerextremisten Brenton Tarrant döms till lagens strängaste straff på Nya Zeeland: livstids fängelse, utan möjlighet till förtida frigivning. Det är första gången straffet utdöms på Nya Zeeland.

På torsdagen avslutades en fyra dagar lång förhandling om straffet för Brenton Tarrant, som erkänt terrordådet i Christchurch i mars i fjol, då han gick in i två moskéer och sköt ihjäl 51 personer.

Första gången

Rätten dömer 29-åringen till livstids fängelse, utan möjlighet till frigivning. Domen saknar motstycke på Nya Zeeland, då ingen tidigare har dömts till landets strängaste straff.

Vanligtvis innebär en livstidsdom i praktiken ett fängelsestraff på 10–17 år.

– Han förtjänar inte en livstidsdom på 17, 25 eller 30 år, utan bör sitta inlåst ända till sitt sista andetag, sade Hamimah Tuyan, som förlorade sin make i terrordådet, i rättssalen på onsdagen.

Satt tyst

Under veckans förhandlingar om straffet har över 90 vittnen skildrat sina fasansfulla upplevelser inför rätten.

Tarrant tackade nej till att ha en advokat och har suttit tyst under förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.