I Stuttgart monteras en 100 meter lång vägg av mossa för att suga upp partiklar och dämpa ljudet. Foto: TT & DPA

Mossväggar mot giftpartiklar testas i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En 100 meter lång vägg täckt av mossa ska lösa problemen med dålig stadsluft i Stuttgart i Tyskland. Mossan har unika egenskaper att suga upp och filtrera skadliga luftpartiklar och dämpar även trafikbuller.

I många städer i Europa har förorenad luft blivit ett stort problem den här vintern. I Stuttgart i Tyskland uppmättes så höga halter av giftiga ämnen att man införde begränsningar för trafik med dieseldrivna bilar.

Nu har staden byggt upp en mossvägg som är tre meter hög och 100 meter lång för att testa om luften kan bli bättre. Man vill också därmed försöka minska bullret vid en extremt trafikerad plats i staden.

Bladmossor suger partiklar

Man använder brännmossa och sandraggmossa av det vanliga släktet bladmossor som odlas lokalt. Mossorna har egenskapen att suga till sig och filtrera partiklar och den hälsovådliga kvävedioxiden. Mossan kan även sänka temperaturen heta sommardagar.

Mossorna har varken rötter eller blommor utan består av blad där de suger upp sitt vatten och sin näring. Forskning visar att mikropartiklar fastnar i bladen och filtreras. Upp till 73 kilo luftburna partiklar förväntas en 12 kvadratmeter stor sektion av mossväggen kunna suga upp ur luften under ett år.

Mossan sänker temperaturen

Mossan lagrar vatten som dunstar vid hög värme och kan sänka lufttemperaturen med upp till fem grader.

Ett problem som kan uppstå är att mossan torkar och därmed förlorar sin förmåga att suga upp partiklar. Ett företag i Dresden har löst den frågan med sprinklersystem. en solcellsdriven sensor känner av när vatten behöver fyllas på. Ett mail skickas automatiskt till den ansvarige i kommunförvaltningen.

– Vi får många förfrågningar framförallt från Polen, säger Per Berglund, VD för företaget Greenworks i Stockholm.

Greenworks arbetar mest med växtväggar i inomhusmiljö men har även anlagt en utomhusvägg i Södertälje.

– Moss- och växtväggar fungerar som ett biofilter som tar upp gifter och tungmetaller och syresätter luften. Mossan har en temperaturreglerande funktion och kyler ner luft, vilket är bra i kontorsmiljöer där el och datorer gör luften varm och torr, säger Per Berglund.

”City Trees”

Även i Berlin finns försök med mossväggar. Företaget Green City Solutions har satt upp så kallade ”City Trees”. Det är fristående mossväggar som är fyra meter höga och tre meter breda. Enligt företaget ska en vägg suga upp lika många partiklar som 275 nyplanterade träd.

Mossväggen i Stuttgart kostar omkring 5 miljoner kronor och är den första mossväggen i större skala. Effekterna ska testas vetenskapligt under ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.