Vinroboten Myce beskär vinstockar dubbelt så snabbt som en människa. Foto: Salim Alsabbagh, SVT

Möt franska vinodlares nya kollega – Myce

Uppdaterad
Publicerad

I över 2.000 år har människor odlat och producerat vin i Frankrike, men snart kan vingårdsarbetarna vara ersatta av en självgående robot på fyra hjul.

Christophe Millot heter uppfinnaren som långsamt lastar av sin kreation på en vingård i byn Laure-Minervois i södra Frankrike:

– Att en robot kan utföra tungt arbete gynnar människor. Då behöver vi inte slita ut människor eller tvinga dem att leva ett liv som de inte trivs med, förklarar han.  

Foto: Salim Alsabbagh, SVT

Det är hårda tider för franska vinodlare. Årets skörd blev ett historiskt lågvattenmärke – inte sedan 1945 har den varit så liten, enligt en talesperson ur regeringen. Samtidigt har flera vinodlare svårt att få tag i kompetent personal som vill utföra det tunga arbetet på fälten.

Men det problemet ska en vingårdsrobot råda bot på.

Jobbar utan rast

Roboten Myce jobbar dygnet runt utan att ta rast och hinner på den tiden beskära 1.000 vinrankor, dubbelt så många som en människa klarar av. Utrustad med kameror och en stor sekatör kan den dessutom rensa ogräs och snart också skörda vindruvor. 

Pierre Sibille, en ekologisk vinodlare i Laure-Minervois, är en av dem som har svårt att hitta personal.

– En robot skulle göra att jag sparade tid, arbetskraft och pengar. 

Vinodlaren Pierre Sibille. Foto: Salim Alsabbagh, SVT

Kommer stjäla jobb

För honom är det uppenbart att roboten även kommer stjäla en del befintliga jobb från vingårdsarbetare. Om en månad säljs de första 30 robotarna, därefter väntas produktionen ligga på 100 vingårdsrobotar i månaden.

Enligt en Oxfordstudie kommer upp till 47 procent av jobben i industriländer förloras till robotar och automation inom 25 år. Christophe Millot tror på en snar robotrevolution, men den oroar honom inte.

– I framtiden kommer det inte att finnas arbeten åt alla, så är det bara. Vi får finna oss i att vissa vill arbeta och att andra vill göra något annat. Och med robotar behöver det inte bli ett problem. 

”Måste hitta en lösning”

Men hur ska vi klara oss ekonomiskt utan att jobba?

– Jag tror att ekonomin kommer att genomgå en stor förändring. Och vi måste hitta en lösning på det vi nu talar om som ”lön”. Det kan till exempel vara en medborgarlön till var och en. För vem ska annars kunna köpa vinet?

Snart kan robotar vara smartare än människor. En fara eller en möjlighet? Se Korrespondenterna ikväll kl 20 i tvåan, eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.