Tusentals demonstranter på båda sidor slöt upp. Flera tyska medier rapporterar att så många som 5000 AFD-demonstranter kom till demonstrationen och att totalt 25 000 människor slöt upp för att protestera mot Afd på något sätt.
2000 poliser från hela landet hade kallats in för att hålla i sär de båda sidorna.
– Jag är patriot och är orolig för mitt lands framtid. Det säger Frank Neufert, en av demonstranterna för det högernationalistiska partiet AFD, Alternativ för Tyskland, till SVT Nyheter.
De tyska flaggorna vajade vid Brandenburger Tor när AFD i dag höll ett politiskt möte i hjärtat av Berlin.
På andra sidan monumentet vajade flaggor som glittrade i silver och guld. Motdemonstranterna ville visa att de föredrar mångfald framför rasism.
Är för en dialog
– Vi vill inte att nationalsocialisterna får fotfäste i Tyskland igen, säger psykologen Delan Kafke, klädd i paljetter.
Men hon vill inte hindra AFD från att demonstrera och är för en dialog eftersom det handlar om demokrati.
– Vi är här för vi älskar vårt land, våra barn och vår framtid. De andra politiska partierna älskar främlingar mer än tyskarna. Vi tyskar vill komma i första hand i vårt eget land, säger Alexander Gauland, en av AFD:s profiler som blev invald i den tyska förbundsdagen efter valet i september 2017.
Hans tal handlar om kärleken till den tyska nationen, en hyllning till de tyska dygderna – flit, ordning och punktlighet.
Vill protestera
Ralf Schubert tycker att tyskarna blivit omyndigförklarade av de styrande politikerna. Han anser att det till och med var bättre i DDR, där han växte upp.
– De tyska barnen håller på att bli i minoritet i skolan, bildningsnivån sjunker, säger han.
En man som vill vara anonym säger att han inte håller med om allt som AFD står för. Men han vill protestera mot de andra partierna som är alldeles för generösa med att ta emot utlänningar.
”Förstör och splittrar landet”
Andra håller inte alls med AFD.
– Den bruna soppan som AFD kokar gillar jag inte, säger Jasmin Lachmann, med en prinsesskrona på huvudet.
– De förstör och splittrar landet, anser hon.
Frank Neufert från Sachsen är orolig för sociala problem och för sina barns framtid. Han arbetar inom bilindustrin och tycker att arbetarna inte får tillräckligt bra betalt, trots att ekonomin går så bra.
Han vill ha stängda gränser. Och vill ändra på saker och ting för sina barns skull.
Nu hörs motdemonstranterna skandera och bua:
– Nazis raus.
På andra sidan det pampiga monumentet börjar AFD-anhängarna sjunga nationalsången.
Fakta: Alternativ för Tyskland
Alternativ för Tyskland (AFD) grundades 2013. Partiet fick snabbt ett uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.
Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen.
Vid en extrainsatt partikongress sommaren 2015 röstades den liberalkonservative partiordföranden och ekonomiprofessorn Bernd Lucke bort, och Frauke Petry tog över ledarskapet med Jörg Meuthen vid sin sida.
Sedan dess har den politiska inriktningen blivit alltmer nationalkonservativ och retoriken islamfientlig och kraftigt invandringskritisk.
Efter valet 2017 meddelade Petry under dramatiska former att hon inte tänkte sitta i partiets riksdagsgrupp. Hon lämnade därefter AFD och bildat en ny politisk rörelse. I hennes ställe tog Alexander Gauland plats i partitoppen vid Meuthens sida.
I höstens parlamentsval kammade främlingsfientliga AFD hem nära 13 procent av rösterna.