Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nazisternas försvarslinjer knäcktes på några timmar – hur bra är egentligen de ryska försvarslinjerna idag?

Så bra är de ryska försvarsställningarna: ”En tuff uppgift för Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina väntas inom kort gå till motoffensiv med flera nya brigader, men de ryska soldaterna har grävt tiotals mil långa nya försvarslinjer.

– Att bryta igenom de ryska försvarsställningarna blir en mycket tuff uppgift för ukrainarna, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant och expert på rysk militär.

Under senhösten 2022 började den ryska armén gräva ner sig för att försvara områden som de ockuperat i Ukraina. Arbetet fortsatte under våren och försvarslinjer finns nu i stort sett längs hela den 800 km långa frontlinjen. Brittisk underrättelsetjänst uppgav den 12 april att försvarsställningarna i vissa områden är mycket omfattande.

Så skyddas ryska försvarslinjer

I bland annat Zaporizjzjaregionen har tre parallella försvarslinjer byggts där varje linje är 120 km lång. Linjerna skyddas av taggtrådsförsedda skyttegravar, minfält, stridsvagnshinder och gravar, samt artilleripositioner.

Ryska ingenjörstrupper anses hålla hög kvalitet och många av försvarsställningarna är gedigna, att döma av bilder på sociala medier. För ukrainarna väntar ett svårt men inte omöjligt uppdrag, menar före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving.

– Har man bara tillgång till rätt teknik, som stridsvagnar med schaktblad, är det inte alltför svårt att fylla igen stridsvagnsgravarna, säger Rysslandskännaren.

Rysslands försvar ifrågasätts av analytiker

Militäranalytikern Thomas C Theiner ifrågasätter om Ryssland har tillräckligt med soldater och materiel för ett effektivt försvar. Enligt hans beräkningar behöver ryssarna sätta in runt 54 000 soldater, 600 stridsvagnar, 900 infanteristridsfordon samt ett stort antal granatkastare och artilleripjäser enbart för att försvara tre 30 km långa linjer.

I videon hör du Jörgen Elfving om Ukrainas förutsättningar att forcera Rysslands försvarslinjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.