Airbus A380 är världens största passagerarflygplan. Arkivbild – planet på bilden har inget med incidenten att göra. Foto: AP/TT

Motor på Airbus-plan slets isär över Atlanten

Uppdaterad
Publicerad
Utredare från franska myndigheter samt Airbus och Engine Alliance ilar nu till Goose Bay i Kanada sedan en motor på en ”superjumbo” exploderat över Atlanten.

Planet, en Airbus A380 tillhörande Air France, var på väg från Paris till Los Angeles i lördags det plötsligt hördes ”ett kraftigt poppande ljud”, berättar passageraren Sarah Eamigh för New York Daily News.

– Planet bara föll och skakade. Man förstod definitivt att något annorlunda hade hänt, att det inte bara var turbulens.

Passagerares bilder och filmer från stunden efter smällen visar att motorn, från USA-baserade Engine Alliance (EA), förlorat sitt hölje, och att de yttre delarna är helt söndertrasade.

Ett av världens modernaste

En Airbus A380 har fyra motorer, så planet kunde utan problem gå ner i Goose Bay efter explosionen. Men att ett av världens modernaste och största flygplan utan förvarning råkar ut för ett sådant motorhaveri förbryllar naturligtvis alla inblandade. Air France meddelar enligt nyhetsbyrån AFP att bolaget tillsammans med motortillverkaren EA och den franska haverimyndigheten BEA har skickat en grupp utredare till Goose Bay.

A380 levereras med motorer antingen från EA eller från Rolls-Royce (RR). Även RR-motorn har krånglat. 2010 nödlandade en A380 från Qantas i Singapore efter ett motorhaveri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer