Zimbabwes president Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe. Foto: TT

Mugabe anklagar motståndare för att använda trolldom

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes avsatte vicepresident Emmerson Mnangagwa har tagit sig till säkerhet i exil i Sydafrika. Han attackerar president Robert Mugabe, som i sin tur anklagar Mnangagwa för att försöka använda trolldom.

Partiet ”är inte personlig egendom för dig och din fru att göra som ni vill med”, skriver Mnangagwa i ett uttalande där han också svär att återvända till Zimbabwe för att leda partiets medlemmar.

Bedömare anser att avsättningen av Mnangagwa öppnar för att Grace Mugabe ska ersätta sin make.

Anklagas för att ha konsulterat siare om död

Den 93-årige Robert Mugabe, som i många år lett partiet Zanu-PF, talade inför tusentals jublande anhängare i huvudstaden Harare och sade att Mnangagwa intrigerat för att ta makten ända sedan han blev vicepresident 2014.

Mugabe anklagar Mnangagwa för att bland annat ha försökt använda trolldom och konsulterat siare i frågan om när presidenten kommer att dö.

Mnangagwa ersatte Joice Mujuru, som också avsattes och anklagades av Mugabe för att ta till trolldom för att ta makten.

”Det finns lejon längs vägen”

Mugabe sade att Mnangagwa gjort samma misstag som Mujuru, och han lät olycksbådande gentemot dem som utmanar om presidentposten.

– Det finns lejon längs vägen. Det finns fallgropar. Det finns död, akta er, sade presidenten.

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem. I praktiken har landet dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år.

Källa: Landguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.