Foto: TT

Zimbabwes president Mugabe avgår

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes president Robert Mugabe har avgått, uppger parlamentets talman.

”Jag Robert Gabriel Mugabe överlämnar härmed formellt, i enlighet med kapitel 96 i Zimbabwes konstitution, min avskedsansökan... med omedelbar verkan”, började den 93-årige presidentens avsked efter 37 år vid makten.

”Jag har avgått för att tillåta en smidig maktövergång”, fortsatte han i ett brev till parlamentets talman. Han bad också om att allmänheten blir informerad så snart som möjligt.

Protesterna mot Mugabe

– Den här motionen saknar motstycke i Zimbabwes historia efter självständigheten, säger talmannen Jacob Mubenda.

Enligt nyhetsbyrån AP hördes jubel i parlamentet efter beskedet.

Mnangagwa favorit att ta över

Flera tusen människor hade tidigare under dagen samlats utanför parlamentet för att kräva hans avgång. Under tiden debatterade parlamentsledamöterna en motion om att inleda en riksrättsprocess mot presidenten.

Han anklagades för att ha låtit sin hustru ”tillskansa sig makt” och för att vara för gammal för att regera.

Riksrättsprocessen stöddes både av regeringspartiet ZANU-PF och av det stora oppositionspartiet MDC som leds av Morgan Tsvangirai.

Tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa kommer att ta över. Mnangagwa sparkades nyligen från sin post, vilket blev startskottet på den politiska krisen som ser ut att bli slutet för Mugabes tid vid makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet