Robert Mugabe antas avgå idag. Foto: TT

Källor: Mugabe godtar villkor för avgång

Publicerad

Robert Mugabe har accepterat villkoren för att avgå från presidentposten, uppger en källa med insyn i förhandlingarna för CNN.

Bland annat ska Mugabes krav på rättslig immunitet för sig själv och hustrun Grace ha beaktats. Mugabe ska även få behålla sina privata egendomar.

Zimbabwes president Robert Mugabe hotas med en riksrättsprocess från sitt eget parti om han inte avgår före klockan 11 svensk tid.

”Talet har inget med verkligheten att göra”

När det aviserades att Mugabe skulle hålla ett direktsänt tv-tal sent i går kväll trodde många att han skulle avgå. Men 93-åringen överraskade och meddelade att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i november, ett parti som redan sparkat honom som ledare.

– Talet har inget med verkligheten att göra. Vi kommer att inleda en riksrättsprocess och kommer att uppmana människor att protestera på gatorna, säger inflytelserike krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa.

Inte uppfyllt sina plikter

Mutsvangwa säger enligt Reuters att man kommer att ta domstolsinitiativ för att avsätta Mugabe, och att man kommer att hävda att det militära övertagandet var lagligt, eftersom Mugabe inte uppfyllt sina plikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.