Zimbabwes president Robert Mugabe. Foto: TT

Uppgift: Robert Mugabe lämnar husarresten

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen säger till Nyhetsbyrån AP att de sett Zimbabwes president Robert Mugabe färdas genom huvudstaden Harare.

Han ska enligt uppgift till nyhetsbyrån träffa de regionala sändebunden som kommit till Zimbabwe.

Zimbabwes president Robert Mugabe träffar nu de regionala sändebud som rest till huvudstaden Harare för att bistå i landets kris, meddelar Sydafrikas regering enligt AFP.

Det är två ministrar som är utsända av Sydafrikas president Jacob Zuma och förutom att träffa Mugabe väntas de också träffa Zimbabwes militärledning.

Protesterna mot Mugabe

Men enligt nyhetsbyrån AFP så vägrar president Robert Mugabe att dra sig tillbaka. De hänvisar till källor nära landets militär. Mugabe ska också ha fångats på bild med en befälhavare inom armén.

Oppositionen höll presskonferens

Medan maktkampen inom regeringspartiet Zanu-PF pågår så trädde oppositionspartiet MDC:s ledare Morgan Tsvangirai fram i en presskonferens under torsdagen.

Presskonferensen hölls i hans hem i Harare.

Den sydafrikanska nyhetssajten News 24 skriver att han uppmanat alla parter att nå en överenskommelse om hur makten ska lämnas över.

Under presskonferensen uppmanade Morgan Tsvangirai den sittande presidenten att genast lämna sin plats.

– Det ligger i befolkningens intresse att han omedelbart avgår, och att vi håller val. Jag uppmanar alla över 18 år att gå och rösta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet