Foto: TT

Mugabe ny ordförande i Afrikanska Unionen

Uppdaterad
Publicerad
Zimbabwes president Robert Mugabe utsågs i dag till ny ordförande för den Afrikanska unionen (AU).

Beskedet om utnämningen kom under AU:s toppmöte möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Den nu 90-åriga presidenten tar över rollen efter Mauretaniens president Mohamed Ould Abdel Aziz.

– Det är en turnerande ceremoniell post som går i ettårs-cykler, men det är klart att det är en fjäder i hatten för Mugabe som gärna vill vara en internationell statsman, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Mugabe, som har suttit som president i Zimbabwe sedan 1980, är en kontroversiell person. Han var del i den frihetskamp i Zimbabwe som föregick självständigheten vilket till viss del gett honom hjältestatus. Samtidigt har korruptionsanklagelserna mot honom varit flera, bland annat anklagas Mugabe för att använda våld och regeländringar riktade mot oppositionen för att försvara sin maktposition i landet.

Påverkar relationen till EU och USA

Zimbabwes ekonomi har också under lång tid varit väldigt svag. Inte minst den hyperinflation som var uppe i 231.000.000 procent under sommaren 2008 fick stor uppmärksamhet. Att Robert Mugabe tar över som ordförande kan också påverka relationerna till EU och USA som båda infört reserestriktioner och finansiella sanktioner mot Mugabe och valet tas inte heller emot med öppna armar överallt i de afrikanska länderna.

– Det finns många som önskar att det kunde komma en ung kraft som kan ena kontinenten och blicka framåt istället för en 90-årig Mugabe, säger Johan Ripås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer