Alana Othany Foto: SVT

Muhammad Ali inspirerar ungdomar: ”Han vann allt, det vill jag också göra”

Uppdaterad
Publicerad

Curtis Knight bestämde sig redan som sexåring. Nu har han boxats i 7 år, och boxningsklubben på Breckinridge-gatan i Louisville har blivit hans andra hem. Här tillbringar han flera timmar efter skolan varenda dag. Han tränar hårt.

– Följ dina drömmar. Ge aldrig upp. Det har jag lärt från Muhammad Ali. Då kan man bli världsmästare och det är mitt mål, säger Curtis Knight

Curtis är inte ensam. Det finns många barn och ungdomar i lokalen. Alla är fullt upptagna med att hoppa rep, slå på boxbollar och slagsäckar och sparra varandra uppe i ringen. Och precis som Curtis är de flesta inspirerade av den Store Mästaren.

Muhammad Ali 1942-2016

Rosa boxhandskar

– Han vann ju allt. Det vill jag också göra, förklarar 8-åriga Alana Othany för mig. Hon ser ut som en kopia av Lilla My och bankar energiskt med sina rosa boxhandskar på den stora slagsäcken.

Enligt tränaren och boxningsklubbens ägare James Dixon lär sig ungdomarna här både arbetsmoral och disciplin.

– Många av dem hade kunnat råka riktigt illa ut, om vi inte tagit hand om dem. Vi ser dessutom till att de sköter skolarbetet.

Ingen som Ali

Det är ingen som verkar bekymra sig om skador. Trots att läkare hävdat att Muhammad Alis Parkinson-sjukdom förvärrats av allt stryk han fått ta emot under åren i boxningsringen.

Tränaren Dixon menar att skyddsutrustning och stränga regler gör amatörboxningen till en av de minst skadebenägna idrotterna idag. 

När jag frågar om någon i lokalen, någon av ungdomarna han tränar, kan bli en ny Muhammad Ali, ler han.

– Det finns många bra talanger här, men det kommer aldrig att finnas någon som  Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muhammad Ali 1942-2016

Mer i ämnet