Muslimska brödraskapets ledare Muhammed Badie under rättegången i Kairo i april 2014. Foto: TT

Muhammad Mursi dömd till dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Den förra egyptiska presidenten Muhammad Mursi döms till döden, rapporterar SVT:s korrespondent Stina Blomgren. Han döms för att ha uppviglat till fängelseuppror.

För tre år sedan blev Mursi Egyptens första folkvalda president efter revolten mot diktatorn Hosni Mubarak. I dag dömdes han till döden.

– Många bedömare hade trott på ett längre fängelsestraff men nu blev det alltså dödsstraff, säger Stina Blomgren.

Han döms för två olika brott, dödsstraff får han för att ha uppviglat till fängelseuppror i januari 2011. 105 andra döms också för samma brott.

Dömdes tidigare till 20 års fängelse

Dödsstraffet är en rekommendation av domaren, som brukligt i Egypten skickas dödsdomar till vidare till muftin, en religiöst lärd som ska bedöma om de är i överensstämmelse med islam. Den 2 juni väntas mufti komma med slutgiltigt besked.

Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Mursi dömdes för en månad sedan till 20 års fängelse för inblandning i mord på demonstranter utanför presidentpalatset under sitt år vid makten under 2012.

Den rättegången var bristfällig enligt organisationen Human Rights Watch som anser att den föreföll vara politiskt influerad, enligt organisationen. ”Oavsett vilket politiskt ansvar Mursi har så har anklagelserna inte bevisats i det här fallet”, skrev de i ett uttalande.

– Vi har sett ett världsrekord i dödsdomar det senaste året i Egypten, först och främst mot anhängare till det muslimska brödraskapet. Egyptens rättssystem anses vara starkt politiserat, människor Amnesty kallade också den tidigare processen mot Mursi för en parodi på rättvisa, säger SVT:s Stina Blomgren.

Fakta: Muslimska brödraskapet

Muslimska brödraskapet grundades 1928 och vann parlaments- och presidentvalen i Egypten efter det att diktatorn Hosni Mubarak störtats 2011.

Militären tog över makten efter folkliga protester mot brödraskapets president Muhammad Mursi sommaren 2013.

Militären fick ekonomisk hjälp av Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Sedan maktövertagandet från brödraskapet har de egyptiska myndigheterna fängslat minst cirka 30 000 personer som enligt organisationen Human Rights Watch (HRW) anklagas för att vara medlemmar av brödraskapet.

Liksom under Mubarak-tiden är rörelsen nu åter förbjuden och terrorstämplad i Egypten. Den är också bannlyst i Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Källa: HRW och Utrikespolitiska institutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.